Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AVANT L’HIVER
AVANT L'HIVER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AVANT L’HIVER 

In thuisland Frankrijk is Philippe Claudel naast een populaire schrijver, ook een succesvolle filmmaker. Na de internationale successen Il Y A Longtemps Que Je T’aime en Tous Les Soleils, sloot Claudel met Avant L’Hiver op fenomenale wijze zijn Lotharingen-trilogie af. Veel uitleg moet je daar niet achter zoeken, het was gewoonweg omdat de regisseur in het Oosten van Frankrijk het nodige geld kreeg dat hij daar zijn films draaide. Claudels filmkunst wordt vaak vergeleken met die van de ondergewaardeerde Claude Sautet (huisregisseur van Yves Montand die kleine meesterwerken zoals Classe Tous Risques, Les Choses De La Vie en César Et Rosalie regisseerde). Grote cinema over kleine dingen.

Alhoewel, kleine dingen? Claudel heeft het wel niet over Spiderman die New York moet redden, desalniettemin vangt de film aan met het beeld van een gebroken man. Er is iets vreselijks gebeurd met de hersenchirurg (Daniel Auteuil). De blik van Paul verraadt dat hij dit drama nooit te boven zal komen. Net zoals in Il Y A Longtemps Que Je T’aime heeft Claudel geen medelijden met zijn personages. De oorzaak van alle problemen is Lou (Leïla Bekhti): een knappe jonge vrouw die Paul opnieuw de geneugten van het leven leert kennen, net voor de winter van zijn leven. Paul heeft er al lang geen problemen meer mee dat zijn ijskille vrouw Lucie (Kristin Scott Thomas) bedriegt.

LEILA BEKHTI
LEILA BEKHTI in AVANT L’HIVER (c) The Movie Database (TMDB)

Avant L’Hiver is auteurscinema pur sang. Claudel vergelijkt zich niet met Michael Haneke, maar hij is wel door de Oostenrijker geïnspireerd. Dat komt vooral tot uiting door de rol van hoofdrolspeler Daniel Auteuil die net als in Hanekes Caché op zoek is naar zichzelf, maar dat niet vindt.

Daniel Auteuil blijft nog altijd één van de beste acteurs van de hedendaagse Franse cinema, iets wat hij in Avant L’Hiver opnieuw met bravoure bewijst. Dat kan ook worden gezegd van Kristin Scott Thomas, toch is Leïla Bekhti de echte revelatie van de film. Deze Algerijnse schone viel al eerder op in Paris, Je T’Aime, maar in dit drama drukt ze toch definitief haar stempel. Een Française om te volgen dus! Omdat Avant L’Hiver nooit pretentieus of moeilijk is, is het een film voor iedereen geworden.

GENRE : drama
REGIE : Philippe Claudel
CAST : Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Richard Berry, Leïla Bekhti
JAAR: 2013
LAND : Frankrijk

Related posts