Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AUGUST: OSAGE COUNTY
AUGUST: OSAGE COUNTY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AUGUST: OSAGE COUNTY 



Dat het milieu waarin je wordt geboren, bepalend is voor je latere leven zal de 48-jarige Amerikaanse veelschrijver (toneelstukken, romans en scenario’s) en acteur Tracy Letts, zeker niet ontkennen. Hij is overigens de zoon van professor/acteur Dennis Letts (Cast Away) en Billie Letts die vooral bekend is van haar verfilmde bestseller Where The Heart Is. Hoewel de naam Tracy Letts je wellicht niks zegt, is hij wel de intelligente snoodaard die je nachtmerries heeft bezorgd met Bug en Killer Joe (beide verfilmd door William Friedkin) en de begeerde Pulitzer Prijs kreeg voor zijn toneelstuk August: Osage County.

Dankzij producent George Clooney werd dit gitzwarte drama over een etterende vete binnen een dysfunctionele familie verfilmd door John Wells (ER, Mildred Pierce, The West Wing en The Company Men). Hoewel uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat vrouwelijke personages dramatisch ondervertegenwoordigd zijn in grootse Hollywood-producties, blinkt August: Osage County vooral uit door zijn waslijst aan sterke actrices (Meryl Streep, Julia Roberts, Julienne Nicholson, Margo Martindale, Juliette Lewis, Abigail Breslin, enz).

MERYL STREEP
MERYL STREEP in AUGUST: OSAGE COUNTY (c) The Movie Database (TMDB)


Dat ieder huisje zijn kruisje heeft, is een dooddoener, maar bij de familie Weston kan het wel tellen. Omdat de moederkloek die ervan overtuigd is dat de nulmeridiaan door haar achterwerk loopt, aan kanker lijdt, keren de drie dochters terug naar hun ouderlijke woning op het broeierig hete platteland van Oklahoma. In een mum van tijd lopen de spanningen bijzonder hoog op door de spijkerharde opmerkingen van de manipulatieve, aan pillen verslaafde matriarch en hakken de zussen gevoelloos op elkaar en iedereen in, om de ‘huiselijke’ verstikking een beetje onder controle te krijgen.

Het is niet te ontkennen: August: Osage County is loodzwaar en puur verfilmd toneel. Dat vergt van de kijker een serieuze inspanning. Wie daartoe bereid is, wordt vrij snel in het krachtige verhaal gezogen omwille van de magistrale vertolkingen (Oscarnominaties voor Meryl Streep en Julia Roberts) van ras-acteurs die niet alleen talent te koop hebben, maar met veel speelplezier de pijnlijke dialogen uitspugen die Letts in de mond heeft gelegd van de diep getormenteerde personages. Bovendien slaagt Wells er in om via een haast ondraaglijke sfeer, vloeiende cameravoering, nauwlettende observaties en uitstekende acteursregie, een indringend drama – dat symbool staat voor de Amerikaanse samenleving – te ontvouwen. Een krachtige film die zich presenteert als een catalogus aan emotionele mogelijkheden om het kruisje van jouw huisje te ontvluchten.

GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: John Wells
CAST: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Chris Cooper, Abigail Breslin, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Julianne Nicholson, Sam Shepard, Misty Upham
LAND:  USA

Related posts