Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HYPNOTIC
HYPNOTIC (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

HYPNOTIC 

Het cv van Robert Rodriguez leest als een parcours van een lange bergetappe uit de Tour. Het is opeenvolging van bergen en dalen. Voor elk genietbare Spy Kids is er ook We Can Be Heroes waarmee je de kinderen absoluut niet zoet kan houden, tegenover elke topper zoals Sin City staat weer een Red 11 waar nauwelijks iemand van wakker lag. We hadden gehoopt dat Hypnotic weer een stevige klim richting de top zou zijn, maar niets is minder waar.

In Hypnotic maken we kennis met politiedetective Danny Rourke (Ben Affleck), een man van weinig woorden die een zwaar trauma met zich meesleept. Terwijl hij thuis op zijn 7-jarig dochtertje Minnie aan het passen was, verdween het meisje spoorloos. De collega’s hebben de zoektocht ondertussen opgegeven en Rourke’s verlof is uitgeput, er zit niets anders op dan terug aan de slag te gaan. Hij krijgt meteen een kuitenbijter voorgeschoteld in de vorm van een wel heel bijzondere bankoverval. Hypnotiseurs zijn er namelijk in geslaagd onschuldige passanten ideeën aan te praten en hen zo als willoze slachtoffers het vuile werk te laten opknappen. Samen met Diana Cruz (Alice Braga), een hypnotiseur met kennis van zaken, opent Rourke de jacht op Lev Dell Rayne (Willam Fichtner) en zijn bende.  

Ben Affleck en Alice Braga in Hypnotic
BEN AFFLECK en ALICE BRAGA in HYPNOTIC (c) The Movie Database (TMDB)

Klinkt best boeiend zou je denken, maar dat is helaas niet. Robert Rodriguez sleutelde meer dan 20 jaar aan het script van Hypnotic en toch komt hij niet met een overtuigend en samenhangend scenario op de proppen. Je weet al bij het lezen van de synopsis dat de werkelijkheid meer dan eens verdraaid zal worden en er van de kijker heel wat inlevingsvermogen verwacht worden, maar soms voelt het aan alsof Rodriguez zelf geen snars geloofde van het absurde opzet. Waar Christopher Nolan bijvoorbeeld in Inception het spelen met de verwachtingen van de kijker en de realiteit perfect onder de knie had, levert Rodriguez hier een gekunsteld zootje op dat de bal volledig misslaat.

Ook de acteerprestaties maakten ons niet blij. Zo is er geen spatje chemie te bespeuren tussen Alice Braga en Ben Affleck. Mogelijk mogen we de schuld daarvan in de schoenen van Affleck schuiven. Eerder dit jaar was hij nog heerlijk gevat in Air, maar ditmaal slaapwandelt hij als het ware door de film. De desinteresse is van zijn gezicht af te lezen. Dat William Fichtner routineus staat te spelen, kunnen we nog begrijpen. Fichtner moet het toch ook stilaan beu zijn om altijd als booswicht te moeten opdraven.

William Fichtner in Hypnotic
WILLIAM FICHTNER in HYPNOTIC (c) The Movie Database (TMDB)

Daarmee zijn we helaas nog niet aan het einde van ons lijstje. De teleurstellende special effects kunnen op geen enkel moment het stevige kostenplaatje van de film (70 miljoen dollar!) verantwoorden en ook de bombastische muziek had men gerust wat mogen terugschroeven. Componist van dienst is trouwens Robert Rodriguez’s zoon Rebel. Verder kregen ook zijn andere zonen Racer Max (coscenarist/producer), Sid (special effects), Rocket (editor) en dochter Rhiannon (storyboards) een functie op de set van Hypnotic. Pater familias Robert vergeet zijn naasten duidelijk niet.

Op het einde van Hypnotic zet men trouwens de deur voor een vervolg op een kier, maar na het falen aan de box office en de terechte vernietigende kritieken moeten we daar niet meer voor vrezen. Oef!


GENRE: actie, mysterie, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Robert Rodriguez
CAST: Ben Affleck, Alice Braga, William Fichtner, JD Pardo
LAND: USA

Related posts