Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AIR
BRAD PITT iN AIR (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

AIR 

Zelfs wie in zijn leven nog nooit één basketbalmatch zag weet beslist wie Michael Jordan is. Een legende zo groot dat zelfs Bugs Bunny aan zijn deur kwam kloppen om samen met hem de korte broek aan te trekken en Space Jam te maken. Naast een getalenteerd atleet was hij ook een gewiekste zakenman of ten minste -zo leren we het toch uit deze film- zijn moeder, perfect vertolkt door Viola Davis, en naar verluidt de keuze van Jordan zelf.

Michael Jordan -of zo u wil zijn moeder-zorgde voor een wervelwind in de sportgeschiedenis en wel door royalties te eisen wanneer de naam van de sporter gelinkt werd aan de producten. In het geval van Jordan denk je natuurlijk aan de legendarische Nike-schoenen, maar het was een hele klus vooraleer de basketbalspeler -of was het alweer die moeder- zijn handtekening zette onder het baanbrekende contract.

In 1984 betekende Nike immers zo goed als niks. Basketbalspelers droegen Adidas ofwel Converse, maar zeker geen Nike want die waren alleen maar hip bij de joggers. Nike voelt echter dat ze ook een voet achter de basketbaldeur moeten hebben willen ze overleven. CEO Phil Knight (een ietwat nonchalante, maar steengoede Ben Affleck) geeft de opdracht aan onderdeurtje Sonny Vaccaro (Matt-oh wat ben ik oud geworden-Damon) om met het budget van 250.000 dollar drie spelers aan de haak te slaan die Nike willen aanprijzen, maar de man heeft al zijn zinnen gezet op alleen maar de toen nog relatief onbekende Michael Jordan (gespeeld door een anonieme acteur van wie je alleen maar de rug ziet). Helaas vindt Jordan Nike maar kutschoenen en Adidas wil Jordan een gelijkaardig contract onder de neus wil schuiven.

BEN AFFLECK in AIR (c) The Movie Database (TMDB)

Matt Damon en Ben Affleck zitten reeds voor de vijfde keer samen in een film, en het is een formule die keer op keer werkt. Affleck die de film zelf regisseerde koos misschien niet meteen voor het wildste avontuur uit de sportgeschiedenis, maar hij weet dit toch om te bouwen tot een heerlijke based on a true story-film zoals ze die tegenwoordig niet meer maken. Soms wat belegen, zeker omdat Affleck trouw zweert aan de klassieke sjablonen van het genre, maar tegelijkertijd zo oubollig goed dat je heimwee krijgt naar tijden dat ze dit soort films nog konden maken.

Affleck weet wat hij moet doen om eighties-aficionada’s te paaien waardoor de film soms lijkt op een Spotify-playlist met het beste uit de jaren 80. Niet dat dit stoort, integendeel! Air is zeker niet perfect, daarvoor is hij net iets te voorspelbaar en een half uur te lang, maar zeker en vast één van de leukste verrassingen uit het filmjaar 2023.


GENRE: sport, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ben Affleck
CAST: Matt Damon, Jason Bateman, Ben Affleck, Chris Messina, Viola Davis, Julius Tennon       
LAND : USA


Related posts