Subscribe Now
Trending News

Blog Post

STOKER
NICOLE KIDMAN in STOKER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

STOKER 

Laat je niet misleiden, Stoker is geen biopic van Bram Stoker, de auteur van de overbekende  bloedzuigende Dracula, maar destijds de  Hollywood-entree van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook die faam verwierf met Oldboy, een bloedstollende wraakfilm waar zonder enige blos op de wangen gedetailleerd wordt ingezoomd op het zonder verdoving uittrekken van tanden en het inslikken van een levende inktvis! Wook die in Cannes, Berlijn en Rotterdam werd bekroond, vaart voor zijn Engelstalig debuut duidelijk een totaal andere koers want Stoker is een sterke mix van een Hitchcock-achtige psychologische thriller en een duister coming of age-drama over moord en verraad.

STOKER
STOKER (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal? Wanneer uitgelezen op haar achttiende verjaardag India’s vader om het leven komt tijdens een auto-ongeluk, is het jonge meisje totaal van haar melk. Samen met haar psychisch labiele moeder, probeert ze het onverwachte grote verlies te verwerken. Na de begrafenis wordt hun innig rouwproces ‘verstoord’ door de plotse komst van Charlie, de tot dusver onbekende oom van India.

Wanneer het duidelijk is dat haar geheimzinnige, maar charmante bloedverwant blijft logeren, is ze emotioneel nog meer aangeslagen. India is niet van gisteren en ontdekt vrij snel dat ‘de bezoeker’ er een verborgen agenda op nahoudt. En, jawel, langzaam wint hij haar vertrouwen en wordt zij verliefd op haar opportunistische nonkel. Maar, waar komt Charlie eigenlijk vandaan?

Is hij wel wie hij beweert te zijn? En wat zijn eigenlijk zijn motieven? Stoker steunt op sterke troeven .De feilloze en tot in de puntjes afgewerkte mise-en-scène. Maar ook een intrigerend scenario dat verrassend uit de pen vloeide van Wentworth Miller die bekend  is van zijn rol als Michael Scofield in de tv-serie Prison Break en getuigt van fijne humor, gave knipogen, sterke dialogen en treffende symboliek.

Verder is er het elegant en voyeuristisch camerawerk van Chun-hoon-Chung,  de geslepen score van Clint Mansell en tenslotte nog de uitstekende vertolkingen van Mia Wasikowska (Alice In Wonderland, Restless, Jane Eyre), de snode Matthew Goode  (A Single Man, Watchmen), de heel breekbare Nicole Kidman (Eyes Wide Shut, Dogville, The Paperboy) en de aardige cameo van cultregisseur Harmony Korine (Spring Breakers).

GENRE: thriller
JAAR: 2013
REGISSEUR: Park Chan-wook
CAST: Mia Wasikowska, Matthew Goode, Nicole Kidman, Dermot Mulroney, Jacki Weaver
LAND: USA, UK

Related posts