Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WEIRD SCIENCE
WEIRD SCIENCE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

WEIRD SCIENCE 

Margot Robbie is lang niet de enige vleesgeworden Barbie. In 1985 zorgden twee verlegen tieners in Weird Science daar al eens voor, inclusief de roze auto. Een film die zeg maar doorgaans beschouwd wordt als het zwarte schaap uit de John Hughes-stal, maar onlangs via Arrow een 4K-behandeling kreeg. En zeg zelf, hoewel niet politiek correct gezegd, is er voor een jonge knaap toch niets meer opwindend dan zijn droomvrouw te kunnen creëren met de computer?

Poppen die levensecht worden kwam je in de eighties wel vaker tegen, zoals in Mannequin, maar deze fantasie kwam naar verluidt uit de comic Mad Of The Future, uitgebracht door EC Comics, dat ook Tales from the Crypt en later het ongelooflijk populaire Mad Magazine publiceerde. De rechten ervan werden opgekocht door superproducer Joel Silver, maar die houdt tot vandaag vast dat het idee van Weird Science afkomstig is van John Hughes die na zijn doorbraakhit Sixteen Candles zin had in een iets andere film.

KELLY LEBROCK
KELLY LEBROCK in WEIRD SCIENCE (c) The Movie Database (TMDB)


Het slopende tijdschema begon echter op de zenuwen van Hughes te werken omdat hij met zijn hoofd al lang bezig was met The Breakfast Club, maar die mocht hij van Universal alleen maar maken op voorwaarde dat hij Weird Science deed. Je merkt wel de typische kenmerken van zijn stijl op in deze sciencefictionkomedie, zoals de aanwezigheid van popmuziek in al zijn vormen, gaande van een Human League-poster tot de gedateerde titeltrack van Oingo Boingo, het groepje waar Danny Elfman in zat, maar ook de problematiek waarmee jongeren te kampen hebben.

In het geval van Gary Wallace (Anthony Michael Hall) en Wyatt Donnelly (Ilan Mitchell-Smith) is dat – hoe kan het ook anders – opgemerkt worden door het vrouwelijke schoon van de Shermer High School (dezelfde fictieve middelbare school die gebruikt werd in The Breakfast Club). Wel moeten ze zich tevreden stellen met het bespieden van de meisjes tijdens de gymnastieklessen. Met een bullebak zoals Ian (Robert Downey Jr.in korte scoutsbroek met gele sokken) in de buurt loopt zoiets natuurlijk niet goed af. De twee trekken zich terug op hun kamertje en na het zien van The Bride Of Frankenstein besluiten de twee om met knipsels uit de Playboy, een Barbie-pop, wat floppy discs en andere attributen de vrouw van hun dromen te scheppen.

WEIRD SCIENCE
WEIRD SCIENCE (c) The Movie Database (TMDB)


De natte droom komt in de gedaante van Kelly LeBrock (zowel Robin Wright als Sharon Stone vonden het project maar niets) en krijgt de naam Lisa, verwijzend naar de Apple-computer Lisa. Tot de grote verbazing van de bollebozen doet de knappe dame alles wat aan haar gevraagd wordt. Het siert Hughes dat hij niet voor een platte sekskomedie zoals Porky’s gaat. Ook al worden de nerds getrakteerd op een verdiende kus op de lippen, toch kiest de filmmaker gelukkig voor een verhaal met een beetje inhoud, al verliest hij op het einde volledig de pedalen met een paar sterren minder voor de eindscore als gevolg.

De zwakste momenten van de film zijn de twee feestjes. Eentje zit vooraan in de komedie met een veel te saaie scène in de bluesclub, maar de allergrootste uitschuiver is toch wel de eindsequentie waarbij een huisfeestje ontaardt in een orgie van geweld, aangestoken door Michael Berryman (de man met de vreemde ogen uit The Hills Have Eyes) en Vernon Wells die hetzelfde personage speelt als in The Road Warrior aka Mad Max en dezelfde make-up, mohawk en outfit draagt.

Het waarom ervan is ons niet heel bijster, zeker niet als daar ook nog eens een kernraket bij te pas komt, feit is wel dat het de hele film uit balans brengt en je wel eens durft te zuchten dat Weird Science alweer de zoveelste eightieskomedie is die hopeloos gedateerd is.
Of toch niet helemaal, want ondanks dit groot minpunt is Weird Science toch zo’n John Hughes-film die zowel gedateerd als heerlijk charmant aanvoelt. Wie de film op Arrow Video op 4K aanschaft, dient wel te weten dat je het niet moet doen voor wat meer extra’s want die zijn gewoon overgenomen van de Blu-rayversie die al jaren uit is. 


GENRE: komedie
JAAR: 1985
REGISSEUR: John Hughes
CAST: Anthony Michael Hall, Ilan Mitchell-Smith, Kelly LeBrock, Bill Paxton, Robert Downey Jr.
LAND:  USA

Related posts