Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ATTILA MARCEL
ATILLA MARCEL (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ATTILA MARCEL 

Hij maakte naam (en schreef filmgeschiedenis) met de animatie-pareltjes: Les Triplettes De Belleville en L’illusionniste. Goed geraden want we hebben het inderdaad over de 50-jarige Franse animator, scenarist en cineast Sylvain Chomet. Met Attila Marcel is hij aan zijn eerste live-action-film toe, al zijn zijn ‘oorspronkelijke’ filmroots nog meer dan duidelijk herkenbaar aanwezig.

Alles draait rond Paul, een naïeve en wat kinderlijke dertiger die zijn geheugen kwijt is én niet meer praat sedert de diffuse en onaanvaardbare dood van zijn ouders. Hij wordt dan ook sinds zijn tweede levensjaar opgevoed bij zijn twee aristocratische en als tweeling geklede tantes in een appartementje in Parijs. De twee excentrieke besjes hopen vurig dat Paul ooit zal uitgroeien tot een beroemde virtuoze pianist. Geïsoleerd van de buitenwereld is hij waarachtig nog een levensgroentje. Daar komt een drastische verandering in wanneer hij Madame Proust, zijn excentrieke buurvrouw van het vierde verdiep, ontmoet. Zij is een gediplomeerde herborist en dankzij haar magische kruidenthee die de diepste herinneringen kan bovenhalen, vindt hij uiteindelijk de sleutel ‘pour vivre enfin sa vie’.

ATILLA MARCEL
ATILLA MARCEL (c) The Movie Database (TMDB)


Het is straf dat Chomet zijn ‘geanimeerde’ comfort-zone durft te verlaten, al kan je deze moedige zet nog het best omschrijven als een pseudo-Jacques Tati-film waarin een Buster Keaton-lookalike zijn weg zoekt in een Jean-Pierre Amélie Poulain annex T.S Spivet Jeunet-wereldje. Chomet buigt zich in zijn derde wapenfeit wel over existentiële thema’s zoals kindertrauma, dood, misbruik, racisme, seksualiteit, kunst en identiteit, maar injecteert zijn hoofdpersonage met te weinig ‘emo-vocht’om de noodzakelijke empathie te kunnen opwekken bij de kijker. Dit wordt echter ruimschoots, charmant en eclectisch gecompenseerd door leuke accordeonmuziek, fijne Franse koekjes, cartooneske hallucinante jeugdherinneringen en wervelende acteerprestaties. La vie, le cinéma quoi.  

GENRE: komedie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Sylvain Chomet
CAST: Guillaume Gouix, Anne Le Ny, Bernadette Lafont, Hélène Vincent
LAND: Frankrijk



Related posts