Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UTAMA
UTAMA (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

UTAMA 


De Boliviaanse cineast Alejandro Loayza Grizi zet met zijn regiedebuut Utama een aangrijpende film neer over een oud koppel die hun waarden en cultuur proberen vast te houden in een alsmaar meer vijandige omgeving.

Het dorp en de omgeving waar Virginio en Sisa wonen wordt reeds jaren geteisterd door een hardnekkige droogte. Daardoor worden hun dagdagelijkse taken een steeds moeilijkere opgave, zeker wanneer de gezondheid van Virginio het laat afweten tot grote bezorgdheid van hun kleinzoon Clever, die hen komt helpen en probeert te overtuigen om met hem mee te gaan naar de grote stad. Door de komst van Clever komen familieperikelen terug aan de oppervlakte boven drijven.

Dat klimaatverandering een hot topic is hoeft niet meer uitgelegd te worden. Misschien merken wij daar nog bitter weinig van maar bij vele volkeren en culturen zorgt dit reeds voor grote open wonden. Zo ook in het dorp waar de waterpomp al geruime tijd een ratelend droog geluid maakt. De vrouwen binnen het dorp zouden maar al te graag naar de stad afreizen maar ze moeten opboksen tegen hun koppige mannen die verkondigen dat de regen wel zal komen.

UTAMA
UTAMA (c) The Movie Database (TMDB)

Alejandro Loayza Grizi heeft met Barbara Alvarez geen beginner achter de camera staan. Zij maakt de droogte en verzengende hitte bijna voelbaar in de prachtige beelden van de Boliviaanse hoogvlakten. De authenticiteit van dit regiedebuut wordt zelfs vergroot doordat Josè Calcino ( Virginio ) en Luisa Quispe ( Sisa ) in het echt ook een koppel vormen. Als kijker voel je met hen mee en wil je als het ware in het scherm grijpen om de emmers van Sisa over te nemen tijdens haar steeds langere tochten om het broodnodige water.

Cergio Prudencio staat in voor de prachtige soundtrack van Utama, bijgestaan door een orkest die volledig uit inheemse instrumenten bestaat. De stem van de Boliviaanse zangeres Luzmila Carpio snijdt door merg en been bij het mooie camerawerk.

Een klimaatfilm over het verdwijnen van culturen en inheemse gebruiken, waartoe ook het Quechua behoort, door toedoen van moeder natuur. Maar ook een intens drama over het aanhalen van familiebanden en de vastberadenheid om ondanks de gure leefomstandigheden er steeds het beste van te maken. FOMOFILM brengt dit bekroond debuut in september éénmalig in de zalen. Moet je dit zien nu je de kans krijgt? Wij zeggen alvast volmondig ja.


GENRE: drama
JAAR: 2022
CAST: Josè Calcino, Luisa Quispe, Santos Choque
LAND: Bolivië, Uruguay, Frankrijk

Related posts