Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEEST
BEEST (c) Dalton Distribution
België boven

BEEST 

In de jaren 60 en 70 waren krachtpatsers naast lokale kermisattracties ook ware helden. Internationaal zijn het de namen van Arnold Schwarzenegger of Lou Ferrigno als de vleesgeworden Hulk die eerst in het geheugen opduiken, maar in Vlaanderen was er John Massis. De iconische, maar even tragische spierbundel die niet alleen de sterkste man van Vlaanderen was, maar ook de enige die met zijn stalen tanden een opstijgende helikopter kon tegenhouden. Straffer dan Tom Cruise of wie dan ook, alleen wordt dit tegengesproken door Walter Arfeuille.

BEEST
BEEST (c) Dalton Distribution

De stuntman uit Vlamertinge a.k.a. het beest zag zijn naam meerdere malen in het Guinness Book of Records verschijnen. Ergens midden in zijn twintigste ontdekte Walter dat hij hetzelfde kon als John Massis en volgens hem zelfs beter. In 1996 trok hij met zijn tanden een trein van meer dan 223 ton 3,2 meter vooruit zonder nadien een bezoekje te moeten brengen aan een tandarts. Een man die in normale omstandigheden voor het heldendom was geboren, maar allerlei factoren, waaronder vooral veel foute eigen beslissingen, maakten van Walter Arfeuille een heel ander mens. Niet dat hij er zelf spijt van heeft, want in de documentaire  van Joost Laperre en Jillis Schriel vertelt de ondertussen zeventigjarige man dat hij alles zonder nadenken op dezelfde manier zou doen.

Stof genoeg voor een boeiende documentaire dachten Joost Laperre en Jillis Schriel. Beest ging in première tijdens DOCVILLE en won ook de prijs voor beste documentaire op het Viewpoint Documentary Film Festival. Walter Arfeuille is een man met een doel in het leven, want je moet als mens iets tastbaars nalaten als je van de aardbol verdwijnt. Ondanks zijn gigantische stunts uit de voorbije jaren heeft de Vlamertingenaar op zijn oude dag zijn zinnen gezet op een fietstocht van 280 kilometer verspreid over enkele dagen. Voor de doorsnee wielertoerist een lachertje, maar voor Walter Arfeuille die zelfs moeite heeft om te ademen een hele klus.

BEEST
BEEST (c) Dalton Distribution

Het doel van de reis is Herbeumont dat in de provincie Luxemburg ligt en waar zich ook het graf bevindt van Serge Reding, een Belgisch gewichtheffer die nog steeds diverse Belgische records op zijn naam heeft staan, maar volgens de pers door vermoedelijke doping op zijn 34e in zijn slaap stierf. Reding is Walter Arfeuille’s grote held en zijn eerbetoon aan hem moet zijn laatste krachttoer uit zijn leven worden.

Joost Laperre en Jillis Schriel gebruiken deze queeste als rode draad waardoor de documentaire aanvoelt als een roadmovie, afgewisseld met archiefbeelden en stukjes interviews uit Walter’s entourage. Beest is een uniek portret geworden van een koppige einzelganger die weigert toe te geven aan zijn eigen beperkingen. Een documentaire vol straffe verhalen en al even straffe beweringen waar je – ook al heb je niets met zijn wereldje – alleen maar bewondering voor kan hebben, al was het maar omdat je 70 minuten lang geconfronteerd wordt met een durver. 

GENRE: documentaire
JAAR: 2023
REGISSEUR: Joost Laperre, Jillis Schriel
LAND: België

Related posts