Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LOVE IS STRANGE
LOVE IS STRANGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LOVE IS STRANGE 

De in Memphis geboren Joodse schrijver-regisseur Ira Sachs woont en werkt in New York. Enkele jaren geleden scoorde hij onverwacht een enorme low-budget indie-hit met Keep The Lights On, een intiem drama datgrotendeels was geïnspireerd op zijn jarenlange liefdesrelatie met Bill Clegg, een prominente literatuur-agent. Daarna volgde deze Love Is Strange, een eigentijds, subtiel en sfeervol liefdesverhaal waarin Sachs teder inzoomt op twee oudere homo’s die in hartje van het hippe New York totaal onverwacht in zware moeilijkheden komen en moeten opboksen tegen intolerantie en eenzaamheid.

ALFRED MOLINA
ALFRED MOLINA in LOVE IS STRANGE (c) The Movie Database (TMDB)

Na een relatie van 39 jaar samengewoond te hebben, besluiten schilder en kunstgaleriehouder Ben en pianoleraar George om eindelijk in het huwelijksbootje te stappen met een idyllische huwelijksceremonie in lower-Manhattan. Hoewel iedereen op de katholieke school al bijna vier decennia weet dat George homofiel is en met zijn vriend samenhokt, slaat het nieuws van zijn huwelijk in als een bom en wordt hij prompt ontslagen. Omwille van de financiële repercussies moeten ze hun spiksplinternieuwe flat in New York verkopen en tijdelijk apart gaan wonen tot ze een betaalbare nieuwe woning vinden. Terwijl George intrekt bij twee bevriende homoseksuele politieagenten die in hun vrije tijd leven als party-animals, verkast Ben naar Brooklyn bij zijn neef, diens vrouw en hun temperamentvolle tienerzoon met wie hij een stapelbed moet delen. Intergenerationele spanningen, urbane vervreemding en het verdriet van het apart wonen zorgen ervoor dat de relatie tussen George en Ben flink op de proef wordt gesteld.

LOVE IS STRANGE
LOVE IS STRANGE (c) The Movie Database (TMDB)

Love Is Strange is een tactvolle, rustige en oprechte liefdesfilm gedipt in een kleurrijke en behaaglijke visuele flair (de Big Apple-skyline wordt in prachtige beelden gevat op delicate pianomuziek van Chopin). Sachs vermijdt subtiel alle gekende (en vaak heel goedkope) gay-clichés en schetst de personages als meerdimensionale mensen van vlees en bloed. Hoewel we al een reuzensprong hebben gemaakt inzake aanvaarding van homoseksualiteit, staat regisseur Sachs in zijn ongedwongen en charmant grappig relatieportret toch stil bij de nog altijd gangbare vooroordelen omtrent het homohuwelijk en de valse houding daaromtrent vanwege de katholieke kerk. Toch blijft de film gloeien als een kachel en schitteren karakterkoppen John Lithgow en Alfred Molina als twee sterke ‘leading men’ die ondanks hun kwetsbaarheid en hun tegenslagen blijven geloven in Vergilius’ boutade: Omnia Vincit Amor ofte ‘liefde overwint alles’ …jawel, hoor: Love Is Strange.

GENRE: relatiedrama
JAAR: 2014
REGISSEUR: Ira Sachs
CAST: John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei, Charlie Tahan, Cheyenne Jackson, Harriet Sansom
LAND:  USA

Related posts