Subscribe Now
Trending News

Blog Post

COUP DE CHANCE
COUP DE CHANCE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

COUP DE CHANCE 

Dat je in een film van Woody Allen in de achtergrond de Eiffeltoren ziet is niets nieuws. De iconische filmmaker heeft al meer dan eens zijn hebben en houden naar de Europese lichtstad verkast, getuige zijn Midnight In Paris. Maar een Woody Allen-film die vanaf het begin tot het einde in het Frans wordt gesproken is toch nieuw en vooral wennen. Het was – om maar meteen de koe bij de horens te vatten – de enige keuze die hij had. Net zoals Johnny Depp kan Allen door de schandalen in de rioolpers in eigen land geen geldschieters meer vinden. Je komt ook al met één hand toe om Amerikaanse acteurs en actrices te tellen die met Allen in zee willen gaan waardoor Coup De Chance geforceerd een Europees onderonsje geworden.

Kwestie van diezelfde koe niet los te laten kunnen we zeggen dat Coup De Chance – ondertussen al de vijftigste film van Woody Allen – meer dan genietbaar is. Het is geen Woody Allen grand cru, maar wel een heerlijke romantische komedie waar weliswaar maar weinig vlees aan zit, maar tegelijkertijd zo’n film is waarbij je je geen seconde afvraagt hoe lang het nog duurt vooraleer de end credits over het witte doek rollen.

COUP DE CHANCE
COUP DE CHANCE (c) The Movie Database (TMDB)

Toen de film op het Filmfestival van Venetië in première ging was er wel wat commotie over het feit dat men het durfde om Woody Allen over de rode loper van het Lido te laten lopen, maar er waren heel wat filmcritici die het er roerend over eens waren dat Coup De Chance de beste Woody Allen-film in jaren is. Fout want dat is uiteraard Blue Jasmine, en in mindere mate To Rome with Love en Rifkin’s Festival, maar dat neemt niet weg dat Coup De Chance een heerlijk stukje cinema is en vooral het soort van romcom dat je tegenwoordig veel te weinig tegen komt.

Coup De Chance betekent zo veel als “puur toeval” en dat is exact wat Alain (Niels Schneider) ervaart. Tijdens zijn studentenjaren was hij halsoverkop verliefd op Fanny (Lou de Laâge) – iets wat we maar me al te goed kunnen begrijpen – en net op het moment dat hij zijn jeugdliefde vergeten is botst hij op haar in Parijs. Alain blijkt zijn geluk te zoeken in de Franse hoofdstad om er de kost te winnen als schrijver, terwijl Fanny getrouwd is met de louche Jean (Melvil Poupaud) wiens job het is om de rijken rijker te maken. Noem het voorspelbaar of wat dan ook, maar oude liefde roest niet en zeker niet die tussen Fanny en Alain.

COUP DE CHANCE
COUP DE CHANCE (c) The Movie Database (TMDB)

Ondanks de Franse taal is Coup De Chance een Woody Allen-film pur sang, ook al heb je voor één keer een film zonder personages die een klantenkaart bij de psycholoog hebben. Het is allemaal niet verrassend en wie weet voor sommigen net iets te oubollig om te slikken, toch is Coup De Chance lekkere cinema en een doodzonde dat dit wel eens de laatste film van Woody Allen zou kunnen worden…

GENRE: romantische komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Woody Allen
CAST: Niels Schneider, Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud, Elsa Zylberstein, Guillaume de Tonquédec, Sara Martins
LAND: Frankrijk, UK

Related posts