Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE CREATOR
THE CREATOR (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE CREATOR 

Het kon niet anders dan dat er één dezer dagen een film zou verschijnen die ons confronteerde met de – mogelijke – gevaren van AI. The Creator van regisseur Gareth Edwards (Monsters, Rogue one) doet juist dat: zo’n 80 jaar in de toekomst is AI van het padje geraakt en heeft het een nucleaire bom gedropt op Los Angeles. Het Westen is daardoor een oorlog begonnen tegen artificiële intelligentie en heeft NOMAD gecreëerd, een enorm vliegend anti-AI wapen dat bombardementen uitvoert op plekken waarvan men denkt dat er AI ontwikkeld wordt. Deze bevinden zich vooral in Azië waar mensen, robots en simulants (ofte sims, hun term voor androïden) vredig samenleven – wat in het Westen helemaal het geval niet meer is…

THE CREATOR
THE CREATOR (c) The Movie Database (TMDB)

Joshua Taylor (John David Washington – Tenet, BlacKkKlansman) was een undercoveragent die zijn vrouw Maya (Gemma Chan – Eternals, de serie Humans) en ongeboren kind verloor bij een inval van het leger op zoek naar “the creator” ofte Nimrata, een geheimzinnige wetenschapper die zich met AI bezighoudt. Vijf jaar later wordt hij door datzelfde leger gerekruteerd om de nieuwe geheime basis van Nimrata binnen te vallen en het AI-wapen dat alle wapens (vooral NOMAD) kan verwoesten, te gaan halen om het te vernietigen. Hun lokmiddel: Maya zou nog in leven zijn en op deze basis werken.

THE CREATOR
THE CREATOR (c) The Movie Database (TMDB)

En daar vertrekt Taylor richting Azië, achter de vijandige linies, met een legereenheid aangevoerd door Kolonel Howell (een indrukwekkende Allison Janney – Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in I, Tonya). Ze weten de basis binnen te dringen en wanneer het AI-wapen aan Taylor en de kijker onthuld wordt, blijkt het een sim-meisje te zijn – geen spoiler want dit zit in de trailer en ze staat op alle posters. Hij kan het niet over zijn hart krijgen om haar te vernietigen en gaat met haar op de loop.

THE CREATOR
THE CREATOR (c) The Movie Database (TMDB)


Dat The Creator van dezelfde regisseur en schrijversduo is als Rogue One valt een beetje op, zowel de look als de feel van de film doen er heel hard aan denken: een hoogtechnologische beschaving die tussen boeren en het plattelandsleven staat, robots die ongegeneerd deel uitmaken van de samenleving (althans in Azië) en een soort van rebellenleger dat strijdt tegen het almachtige keizerrijk (het AI gegeven). Ook Blade Runner flitste door het hoofd bij het bekijken van de film, hoewel het met het klimaat blijkbaar heel wat beter gesteld is in The Creator – geen vuile geelrode mist hier die over alles een droefgeestige film legt.

Het gegeven van de film (AI zal ons op een dag allemaal vernietigen) mag dan beangstigend zijn, de film geeft ons ook sprankeltjes hoop dat dit – duimen maar – nooit het geval zal zijn. En voor wie nog wat nood heeft aan goed nieuws: de twee honden in de film die even in nauwe schoentjes zitten, brengen het er levend vanaf. The Creator is op zich geen origineel verhaal – zoals hier en daar nogal gejubeld wordt, gewoon omdat het op niets directs gebaseerd is – maar het is wel een verhaal dat een mogelijke toekomst laat zien en ons hoop geeft dat nog niet alles verloren is. En dat kan ook deugd doen.


GENRE: actie, avontuur, sciencefiction, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Gareth Edwards
CAST: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe
LAND : USA

Related posts