Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR
BENEDICT CUMBERBATCH in THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR 

Er is niemand die stijl in film zo goed kan verpakken als Wes Anderson. Dat heeft een wereldwijde – en vrij uitgebreide – fanbasis tot gevolg, toch zijn er heel wat stemmen die laten optekenen dat Anderson vaak net iets te ver gaat in zijn obsessie om een zo perfect mogelijke film te maken. Dat hoorde je vooral bij The French Dispatch, maar ook bij zijn laatste Asteroid City werd hem verweten dat hij voor style over substance koos. De waarheid zal zoals steeds wel ergens in het midden leggen, feit is wel dat Wes Anderson zich daar geen moer van aantrekt en bij iedere film een stapje verder dreigt te gaan. Niet dat het acteurswereldje er om maalt, want Wes Anderson is nog altijd de regisseur par excellence waar je als acteur moet met hebben samengewerkt wil je serieus worden genomen.

THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR
THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR (c) The Movie Database (TMDB)

Netflix die naast het inzetten op (net iets te) commerciële rommel ook iets heeft met eigenzinnige regisseurs, deed deze keer beroep op Anderson. De excentrieke cineast mocht van de streamer vier kortfilms maken die gebaseerd zijn op de korte verhalen van Roald Dahl, waaronder The Swan, The Ratcatcher, Poison en The Wonderful Story of Henry Sugar, die als eerste op de zender gedropt werd.

De vraag van één miljoen – of meer – is natuurlijk voor wie deze films bedoeld zijn. Je kan er immers gif op innemen dat de modale Netflix-kijker zich een hoedje zal schrikken bij het zien van deze visuele overvloed, als hij het al veertig minuten volhoudt. Maar voor de rest is het smullen, ook al moet de grootste fan toegeven dat Anderson meermaals met zichzelf in herhaling valt. De sterrencast bestaat deze keer uit Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley, Richard Ayoade en Ralph Fiennes. Deze laatste vertelt als Roald Dahl het markante verhaal van Henry Sugar. Deze vrek, vertolkt door Cumberbatch botst in zijn gigantische boekenkast op een dun literair werkje over Imdad Khan, een man die kan zien zonder zijn ogen te gebruiken. Onmiddellijk gaat Sugar’s fantasie aan het rollen, want wat als je dat in de casino’s kan toepassen?

THE WONDERFUL WORLD OF HENRY SUGAR
THE WONDERFUL WORLD OF HENRY SUGAR (c) The Movie Database (TMDB)

The Wonderful Story of Henry Sugar is wederom een verzamel van visuele hoogstandjes. Deze keer gebruikt Anderson het concept van de oude poppenhuisboek waarbij als je het boek openslaat dat verschillende pagina’s voor een rijkelijk decor zorgen. Wel merk je dat Anderson – meer dan ooit – risico’s neemt. Het is toch geld van de streamers, niet waar? Zo wordt er door geen enkele acteur geacteerd, maar zijn het talking heads die een verhaaltje aframmelen. Dat laatste mag je ook letterlijk nemen, want Anderson kiest voor zo’n razend tempo dat de pauze- of terugspoeltoets van je televisie geen luxe is. Niet dat je hier grote wijsheden moet gaan zoeken, want uiteindelijk is het niet meer dan het verhaal dat op een dag loontje om zijn boontje komt, maar visueel wel straf verpakt. Nu te zien op Netflix.

GENRE: komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Wes Anderson
CAST: Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley, Richard Ayoade, Ralph Fiennes
LAND:  USA

Related posts