Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE CAPTIVE
RYAN REYNOLDS in THE CAPTIVE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE CAPTIVE 

Enkele decennia geleden scoorde de Canadese filmregisseur van Armeense afkomst, Atom Egoyan met het zwoele stemmingsportret Exotica en het aangrijpende drama The Sweet Hereafter, binnen het arthousecircuit twee monsterhits die hem bombardeerden tot een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers van zijn tijd. Hoewel de meester van de a-chronologische vertelstructuur nooit echt is ingedommeld (Felicia’s Journey, Ararat, Chloe en het in België nooit uitgebrachte Devil’s Knot) bleven de commerciële en kritische successen de laatste jaren wat uit.

RYAN REYNOLDS
RYAN REYNOLDS in THE CAPTIVE (c) The Movie Database (TMDB)


The Captive is een psychologische kidnapthriller die zich afspeelt in Canada ergens in de barkoude districten van Zuid-Ontario. We volgen de wanhopige vader Matthew, die samen met zijn vrouw Tina, de verdwijning van hun negenjarige dochtertje Cass proberen te verwerken. Een harde noot want hij heeft haar – al was het maar heel eventjes – achtergelaten in zijn truck tijdens een stop aan een tankstation. Wanneer hij terugkeert is Cass ineens spoorloos verdwenen. Tina draait door en geeft Matthew volledig de schuld van het diep betreurde incident. Ze besluit kordaat om haar met schuldgevoelens geplaagde man, te verlaten. Jaren later wordt het koppel ‘herenigd’ als twee agenten aanwijzingen vinden dat hun dochter nog leeft en wordt vastgehouden door een sadistische pedofiel. Er start een nieuw en grondig politieonderzoek, maar daar is de berekende dader minutieus op voorbereid.

THE CAPTIVE
THE CAPTIVE (c) The Movie Database (TMDB)


The Captive is een boeiende thriller in typische Egoyan-stijl: een aangrijpend melodrama geweven rond thema’s als pedofilie, kindermishandeling en voyeurisme dat gaandeweg evolueert tot een spannende en nagelbijtende noir-thriller. Egoyan weeft twee tijdniveau ’s ingenieus in elkaar terwijl hij biologerend inzoomt op de psychologische evolutie van het aangeslagen koppel, de speciale relatie tussen de twee politieagenten en de aparte ‘verstandhouding’ tussen de gestoorde ontvoerder en het radeloze slachtoffer. De sfeer is klinisch, de landschappen zijn onderkoeld, de opwellende trauma’s zijn pijnlijk en de ontknoping is stressy. Het camerawerk is uitstekend, de acteerprestaties zijn prima (Ryan Reynolds, Rosario Dawson en Mireille Enos zijn verrassend overtuigend) en de score van Mychael Danna is dreigend. Jammer dat de plot een groteske zijsprong maakt, maar dit minpunt bederft de mysterieuze sfeer, het spannende kat-en-muis-spel en het puzzelplezier niet want suspense-maestro Egoyan slaagt erin om de thrillerliefhebber te bespelen als zijn Captive.

GENRE: thriller
JAAR: 2014
REGISSEUR: Atom Egoyan
CAST: Ryan Reynolds, Scott Speedman, Rosario Dawson, Mireille Enos, Kevin Durand, Alexia Fast
LAND:  Canada

Related posts