Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REPTILE
REPTILE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

REPTILE 

In Reptile is Tom Nichols een geharde politiedetective die samen met zijn echtgenote Judy, verkast van de grootstad Philadelphia – omwille van omkopingsdelicten van zijn ex-partner – naar het rurale Cumberland County, meer bepaald een kleine gemeenschap in Scarborough, Maine (USA). Op een dag wordt hij opgeroepen omdat er een vrouwelijke makelaar met 33 messteken doorkerfd, is aangetroffen in een huis dat ze wou verkopen. Haar vriend en makelaar Will Grady, vindt haar onder het gestolde bloed op de grond en wordt meteen ook een van de verdachten. Een andere potentiele dader is de wat zonderlinge Eli Phillips, die in het verleden blijkbaar hevig in de clinch is gegaan met een dubieuze huizenverkoop door Will Grady en zijn moeder Camille, de patron van een rijk en machtig immobiliënbedrijf. Nichols is meedogenloos in zijn zoektocht naar de waarheid in dit complexe moordonderzoek waarin niets is wat het lijkt en waar de illusies van zijn eigen leven en deze van zijn hechte vriendenkring, op de helling komen te staan.

REPTILE
REPTILE (c) The Movie Database (TMDB)

Reptile, een originele Netflix-productie, is het sfeervol regiedebuut van Lorde-, The Weeknd- en Taylor Swift-videast Grant Singer, die in tegenstelling tot zijn hippe en flashy muziekclips, met zijn eerste stappen in de filmbusiness, uitpakt met een neo-noir en een zogenaamde slow burner die de tijd neemt om langzaam, maar zeker een ingenieus moordmysterie op te bouwen. Dankzij het ‘relatief ‘goede plot gaan de verdenkingen omtrent de moord verschillende kanten op en speelt Toms verleden ook wel een rol op de achtergrond. Deze bevallige crime-thriller komt wat langzaam uit de startblokken, maar wordt naarmate de film evolueert almaar beter waardoor je als kijker meer en meer betrokken raakt bij de vele personages om uiteindelijk gefascineerd en samen met de ondernemende detective, de kluwen rond de moord te ontrafelen.

REPTILE
REPTILE (c) The Movie Database (TMDB)


Reptile doet bij momenten denken aan James Mangolds sterk politiedrama Cop Land uit 1997 met een ijzersterke (jawel) Sylvester Stallone in de huid van een rechtschapen sheriff die het in de kleine suburbane samenleving van New Jersey opneemt tegen een bende corrupte agenten. Hier krijgt de rijzige en fikse Benicio Del Toro een soortgelijke rol, maar zijn vertolking is zo naturel, geloofwaardig en tot in de kleinste en heel humane details overdacht, dat het meer lijkt op een one-man-show die bovendien een masterclass in acteren wordt. Geen enkel bezwaar want sedert hij zo’n vijf jaar geleden als juryvoorzitter van Un Certain Regard, Lukas Dhonts Girl tot het prijsbeest bombardeerde van Cannes en ver daarbuiten, veroverde hij een speciale plaats in ons hart.

Maar dit ter zijde, is het wel Del Toro (hij is ook co-scenarist en uitvoerend producent van Reptile) die dit misdaaddrama niet alleen op zijn grofgebouwde schouders draagt, maar ook rustig naar een hoger niveau tilt. Het is alleen jammer dat hij enkel in de kleine bijrollen goed wordt ondersteund (de 71-jarige coryfee Frances – Titanic – Fisher als de matras familias en zanger/acteur Michael – Dawson’s Creek – Pitt als de borderline nerd, zijn keigoed), maar Justin – Sexyback – Timberlake als de vriend van het slachtoffer ‘Can’t Stop the Feeling’ dat hij echt tegen zijn zin (en enkel voor het geld) participeerde aan Reptile. Ook de aanwezigheid van de al lang verdwenen nineties-prinses en intussen totaal onherkenbare Alicia Silverstone als Toms immer begripsvolle echtgenote, is een totaal foute casting.

Met deze broeierige doch iets te lange thriller maakt debutant Grant Singer als filmmaker beslist een goede beurt en toont hij met panache nog heel wat in zijn mars te hebben, maar er is nog heel veel werk aan de winkel om ooit in de voetsporen van de grote David Fincher te mogen/kunnen treden. Toch onthoud je best zijn naam want een ticket voor het indie-Hollywoodmilieu heeft hij met Reptile alvast op zak.

GENRE: misdaad, drama, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Grant Singer
CAST: Benicio Del Toro, Justin Timberlake, Alicia Silverstone, Frances Fisher, Michael Pitt
LAND: USA

Related posts