Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Q: THE WINGED SERPENT
Q: THE WINGED SERPENT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

Q: THE WINGED SERPENT 

De politie van New York zit met de handen in het haar. Niet alleen loopt het aantal misdaden de spuigaten uit maar bovendien vertoeft er in de buurt van de Chrysler Building, een quetzalcoat (wat een soort van rubberen dinosaurus met vleugels is) die de inwoners van de grootstad oppeuzelt. Jimmy Quinn (Michael Moriarty) die net een diamantenwinkel heeft overvallen is de enige die weet waar het beest zijn nest heeft opgeslagen. De enige die hem de voordeel van de twijfel gunt is agent Shephard (David Carradine).

Q: THE WINGED SERPENT
Q: THE WINGED SERPENT (c) The Movie Database (TMDB)


Een premisse van een echte B-film uit de fifties, en zo begint Q: The Winged Serpent ook,  maar in de handen van Larry Cohen (maker van heerlijke troep als It’s Alive, God Told Me To en The Stuff) wordt deze onzin iets unieks, zeker voor wie tuk is op de skyline van New York want de regisseur laat geen seconde onbenut om een helikoptershot in dit bizarre, maar best wel leuk verhaal te stoppen.

De iconische filmposter van sciencefiction/fantasykunstenaar Boris Vallejo doet je denken dat deze film die Larry Cohen bedacht nadat hij werd ontslagen van een grotere film een variant is op King Kong. Ergens is dat ook  wel zo, maar dan wel zonder blondine die het losgeslagen beest kalm weet te krijgen.

Q: THE WINGED SERPENT
Q: THE WINGED SERPENT (c) The Movie Database (TMDB)


Een creature feature-verhaal met New York als één van de hoofdrolspelers, en met humor. De in 2019 overleden Cohen stond er bekend om weinig of geen gras te laten groeien over zijn projecten, en binnen de zes dagen had hij een script geschreven. Iets wat je merkt, want het is niet zo heel moeilijk om een paar plotholes of ongerijmdheden te vinden, wat niet wegneemt dat Q: The Winged Serpent pure fun is en het werk van een echte doe-het-zelver.

Cohen ging soms zeer ver. In de eindscène waarin men met machinegeweren vanuit de wolkenkrabber de quetzalcoat te lijf ging vielen de kogelhulsen op straat. Larry Cohen verwachtte en hoopte hiermee beelden te krijgen van voorbijgangers die geschokt zouden reageren, maar de New Yorkers schonken nauwelijks aandacht aan de commotie. Dat weerhield de New York Daily News er niet van om een kleurrijk verhaal te brengen over Cohen’s werkwijze en een dag nadien kreeg hij te horen dat hij geen wapens meer mocht afvuren in de film.

Ook over de acteurs werd niet veel nagedacht. David Carradine is wel geen groots acteur, maar wel één met een bekend smoelwerk. Hetzelfde kan gezegd worden van Richard Roundtree die voor altijd vereenzelvigd zal blijven met Shaft. Michael Moriarty die de overvaller vertolkt is dan weer een heel ander kaliber. Een gedrogeerde zenuwpees die net iets te veel de wijsneus uithangt en iedere andere film flink op de zenuwen zou werken, maar in Q: The Winged Serpent  perfect gecast. De muziek die hij op piano in het café speelde had hij zelf gecomponeerd en naar verluidt was volgens Moriarty de aanwezige hond ontzettend geïntrigeerd. Dit maar om te zeggen dat er wel een paar vijzen in Michael Moriarty’s hoofd los zaten.

Van CGI was er natuurlijk nog geen sprake, en daarom werden de special effects gemaakt met behulp van stop-motion animatie van Randall William Cook en David Allen die de film er vrij knullig, maar tegelijkertijd erg charmant lieten uitzien. Q: The Winged Serpent is een typische film van zijn tijd en hoewel verre van perfect, gedraaid door een filmmaker met oneindig veel fantasie en vooral veel durf die later de inspiratie vormde voor Bong Joon-ho’s The Host.

GENRE: horror, creature feature
JAAR: 1982
REGISSEUR: Larry Cohen
CAST: Michael Moriarty, Candy Clark, David Carradine, Richard Roundtree
LAND:  USA

Related posts