Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD 

We vallen graag met de deur in huis: Beasts Of The Southern Wild is een 24 karaat diamant. Ondergetekende was zelden zo van zijn sokken geblazen als door dit bijzonder origineel en  zelden gezien creatief langspeelfilmdebuut van de jonge Amerikaanse indieregisseur Benh Zeitlin.

Vanuit het onschuldige perspectief van Hushpuppy, een zesjarig zwart meisje met een medusa-kapsel, word je directief opgezogen in de rauwe struggle for life van het van de wereld afgesloten gepeupel in een gemarginaliseerd zompig en ‘vergeten’ gedeelte van Zuid-Louisiana aka ‘The Bathtub’ (de badkuip). Hushpuppy’s moeder is er allang niet meer en Wix, haar vader, is een aan de drank verslaafde, labiele en ongeneeslijk zieke loser. Dit ontwricht gezin overleeft in een schrootbarak, zonder elektriciteit en tussen de afval.

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (c) The Movie Database (TMDB)


Voor hij sterft, wil Wix zijn dochter weerbaar maken om alleen verder te kunnen (over)leven. Waar armoede tiert, is veel fantasie nodig om (bijna letterlijk) het hoofd boven water te houden. In Hushpuppy’s verbeelding is haar ‘bathtub’ in balans met het universum dat bovendien wordt gedomineerd door reusachtige voorhistorische en van de poolkappen ontsnapte aurochs ofte oerossen. Wanneer haar denkbeeldige wereld dreigt te vergaan door een zware orkaan (lees Katrina), komt haar evenwicht op de helling te staan en zal ze samen met de rest van de gemeenschap van gederangeerde en sociale verstotelingen, menige rampen moeten trotseren.

Meer prijs geven over het plot is onverantwoord rampzalig. Beasts Of The Southern Wild is lichtjes gebaseerd op Lucy Alibars toneelstuk Juicy and Delicious en is een schitterende, prachtige, fantasievolle, magisch-realistische, boeiende, lyrische, excentrieke en post-apocalyptische fabel over levensechte en brandend actuele universele topics als marginaliteit, armoede, kinderverwaarlozing, groepsdynamisme, milieuverloedering, overlevingsdrang en alcoholisme.

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (c) The Movie Database (TMDB)


Daarenboven bekritiseert Zeitling vanop de oevers de overheidsmentaliteit en levert hij slijmscherpe ecologische maatschappijkritiek. Verder lapt hij bewust alle cinematografische conventies aan zijn laars en tekent hij voor een elegante en zwierige mis-en-scène, is de aan Terence Malick-refererende poëtische ‘beeldenstorm’ betoverend visueel, is de unieke en dromerige sfeer adembenemend, is de cajunsoundtrack mega optimistisch en levert de 100% amateurcast een nooit geziene innige topprestatie met als ‘drijvende’ kracht de jonge Quvenzhané Wallis in het oog van de storm.

GENRE: drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Benh Zeitlin
CAST: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana
LAND: USA

Related posts