Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JERSEY BOYS
JERSEY BOYS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

JERSEY BOYS 

Typerend voor de jaren zestig waren onder meer glimmende Chevrolets, geometrische haarkapsels, gladgestreken maatpakken, rokerige clubs, pop art-soepblikken, ingestudeerde danspasjes en The Four Seasons, niet de wereldberoemde vioolconcerten van Vivaldi, maar de mythische boys-band uit New Jersey met als frontman Frankie Valli, een kapper met een engelachtige falsetstem.

Jersey Boys was oorspronkelijk een succesvolle feelgood-musical uit 2005 met muziek van Bob Gaudio en tekst van (de legendarische ‘The Boy Genious’-producer) die werd bekroond met vier Tony Awards waarin het levensverhaal wordt verteld van vier ‘gewone’ jongens (met een klein-criminele geschiedenis) uit Belleville, New Jersey die hun eigen muzikale sound uitvonden, ontelbare mega-hits scoorden, wereldwijd meer dan 175 miljoen vinylschijven verkochten (voor hun dertigste nota bene) en uiteindelijk werden ‘vereeuwigd’ in de legendarische Rock and Roll Hall of Fame.

JERSEY BOYS
JERSEY BOYS (c) The Movie Database (TMDB)

Niemand minder dan het gebeitelde Tinseltown-icoon Clint Eastwood, zelf ook een begenadigd muzikant die tal van soundtracks componeerde voor zijn speelfilms, vond de tijd hoog rijp om Jersey Boys-the Broadway-musical te verfilmen en van de gelegenheid gebruik te maken om nostalgisch terug te blikken op z’n eigen jeugdjaren (wie alert is herkent trouwens in een scène de piepjonge Eastwood in de televisieserie Rawhide).

Het verdict? Jersey Boys is een gladde en in fraai vintage-stijl regisseerde mix van een swingende biopic en een gedetailleerd periodedocument waarin de uit de musical geplukte acteurs vooral goed bij stem zijn en zich rechtstreeks tot het publiek wenden wat de ‘betrokkenheidsgraad’ behoorlijk optrekt. Het entertainende en oprechte geheel (de emotionele valkuilen worden behendig omzeilt) is bovendien in een Rashomon-light-sausje gedipt (met dank aan co-scenarist Marshall Brickman die samen met Woody Allen al Annie Hall en Manhattan schreef) en oogt bovendien knap qua kleurenpalet, decors, kostuums en fotografie.

JERSEY BOYS
JERSEY BOYS (c) The Movie Database (TMDB)


Dat Eastwood langs zijn conservatieve neus weg niet nalaat om dierbare Amerikaanse issues zoals familie, camaraderie, komaf en eergevoel, vetjes te onderstrepen, wordt ruimschoots gecompenseerd door talrijke grappige scènes en snuggere maffia-knipoogjes (met boegbeeld Christopher Walken als de ‘sympathieke’ Godfather van Newark), spitsvondige dialogen en een stomende jukebox aan fantastische songs. Jersey Boys is een risicoloos en sfeervol ‘rise and fall’-portret dat je competent terugvoert naar ‘Late December Back In ’63’ en je de zaal uitstuurt met een heupwiegend ‘Oh What A Night’-gevoel.

GENRE: drama, musical
JAAR: 2014
REGISSEUR: Clint Eastwood
CAST: John Lloyd Young, Erich Bergen, Michael Lomenda, Vincent Piazza, Christopher Walken
LAND: USA

Related posts