Subscribe Now
Trending News

Blog Post

L’ENFANT D’EN HAUT
LEA SEYDOUX in L'ENFANT D'EN HAUT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

L’ENFANT D’EN HAUT 

De Zwitserse cineaste Ursula Meier heeft iets met outsiders. Recentelijk had ze in La Ligne over een familie die letterlijk met een krijtstreep van elkaar moest gehouden worden, in Home zagen we hoe Isabelle Huppert en Olivier Gourmet aan de pechstrook van de autosnelweg een huisje hadden en in L’enfant d’en haut (in niet-Franstalige landen uitgebracht als Sister) is de situatie al niet veel beter.

L'ENFANT D'EN HAUT
L’ENFANT D’EN HAUT (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal speelt zich af in Meier’s Zwitserse heimat. Terwijl we in het openingsshot heel wat toeristen zien die de jaarlijkse sleur proberen te doorbreken met een weekje op de skilatten te gaan staan, merken we ook de nogal vreemde twaalfjarige Simon (een glansrol van Kacey Mottet-Klein die in de Franstalige televisiewereld al lang geen onbekende meer is) op. Hij begluurt de toeristen om in het geniep hun spullen te ontvreemden zodat hij die kan doorverkopen aan een Schotse kok. Op de vraag of hij dat doet om drugs te kopen, kijkt de jongen diep geneerd naar beneden om te zeggen dat hij het doet om wc-papier en tandpasta te kopen. Het jonge bengeltje is immers straatarm. Zijn ouders zijn verongelukt en hij woont samen met zijn zus Louise. Een ongelooflijke rol van een toen nog piepjonge Léa Seydoux als een sletterig personage zoals je haar nog nooit zag. Louise baalt er dag in dag uit van dat ze opgescheept zit met het jonge ventje dat alle schuld krijgt van haar mislukkingen.

L'ENFANT D'EN HAUT
L’ENFANT D’EN HAUT (c) The Movie Database (TMDB)



Door zijn arthouse-stijl komt L’enfant d’en haut wel wat traag op gang – iets wat je Ursula Meier eigenlijk altijd kan verwijten – maar het wachten loont de moeite op een twist die je nooit ziet aankomen. Naast een briljant acterende Léa Seydoux merken we ook Gillian Anderson op die als Britse toeriste oog heeft voor de benauwde toestanden waarin de jonge Simon leeft, maar haar medelijden moet bekopen met bedrog. Verhaalgewijs komt Meier aardig in de buurt van Ken Loach en Mike Leigh, alleen zijn deze keer de idyllische Zwitserse Alpen het decor van de miserie.

L’enfant d’en haut is een film die je niet zo gemakkelijk meer tegenkomt, maar deze film die nota bene in 2012 in Berlijn nog de Zilveren Beer won werd destijds op dvd uitgebracht op Homescreen. Mocht je hem ooit zien te scoren in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt dan is meepakken de leuze!

GENRE: drama
JAAR: 2011
REGISSEUR: Ursula Meier
CAST: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Gillian Anderson
LAND: Frankrijk, Zwitserland

Related posts