Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HET VONNIS
HET VONNIS (c) IMDB Pro
België boven

HET VONNIS 

De prijs voor de Beste Regie op het filmfestival van Montréal. De Silver Hugo op het befaamde Filmfestival van Chicago. Een Gouden Award in eigen land omwille van meer dan 100.000 bezoekers (na 14 dagen) en zowel in binnen- en buitenland niks dan lovende kritieken. Een uitstekender visitekaartje kon Jan Verheyen zich niet dromen voor zijn volgende filmproject.


Soit, we beperken ons nu tot de ‘bekende factoren’. Het verhaal? Luc Segers, een huisvader en succesvol kaderlid van een topbedrijf, verliest tijdens een brutale roofoverval zijn vrouw en op de koop toe ook nog zijn schattig dochtertje door de ‘omstandigheden’. Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten en Segers ook nog een promotie op het werk misloopt, slaan bij hem de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen en meet zich daarna met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Het Vonnis
HET VONNIS (c) IMDB Pro


Dit bondig samengevat doemverhaal wordt in de (ondertussen ervaren) handen van scenarist/regisseur Jan Verheyen, een sterke rechtbankthriller met een sociaal en politiek randje. Het courtroom drama is een genre waarin de Amerikanen uitblinken (Twelve Angry Men, The Accused, A Few Good Men, And Justice For All, The Verdict) en dat nog niet echt in het Belgisch filmportfolio steekt. Brengt favorabel ‘volksfilmer’ Jan Verheyen het er goed vanaf? Ja, beslist want het is zijn meest persoonlijke en dito volwassen langspeelfilm. Hoedje af dus, maar waarom? Wel, Verheyen heeft zich gedurende twee jaar sterk voorbereid op deze film en ook tal van rechtszaken in ons land bijgewoond. Dat zie en voel je aan het heel degelijk resultaat want op fouten kan je ‘onze’ Vlaamse veel-filmer – op eentje na, zie verder – niet écht betrappen.

Over de soliede ensemblecast (ook hierover straks meer), alleen maar positieve commentaar. Iedere acteur zet zijn beste beentje voor, heeft duidelijk ‘zijn of haar huiswerk’ gemaakt en staat er als een soliede rots. Proficiat aan het adres van deze topcast, maar natuurlijk ook voor de sterke acteerregie van Jan Verheyen. Koen de Bouw verdient een speciale pluim omwille van de bijzonder integere en overtuigende manier waarop hij de getormenteerde vader en het gehavende systeem-slachtoffer neerzet. Hij verlegt met meters zijn persoonlijke acteergrens. Ook lofbetuigingen voor het uitstekende en functionele camerawerk van Frank van den Eeden (die oersterke en prachtige opening-shots!), de vlotte montage en het muzikale genie van Steve Willaert. Dat brengt ons tenslotte bij Verheyen himself. Over zijn voorbereidend werk hebben we het al (positief) gehad en ook zijn regie mag in één adem: bekwaam, vakkundig en soliede worden genoemd.

Het Vonnis
HET VONNIS (c) IMDB Pro


Of er dan niks negatiefs aan te merken is op Het Vonnis hoor ik je denken? Oh, jawel. Daarom zijn we dan ook eerlijkheidshalve verplicht om je onze kritische kattenbelletjes voor te leggen. Dat de film eigenlijk Het Arrest zou moeten heten (in een assisenzaak worden geen vonnissen, enkel arresten uitgesproken) gaan we niet uitgebreid (negatief) op in, omdat Verheyen heeft gekozen voor de ‘verkeerde’ titel. Naar verluidt omdat Het Vonnis makkelijker in de mond ligt en verwarringen uitsluit. In dit ‘bewust’ foutje om bestwil, willen we inkomen en bedekken we dus met de mantel der liefde. Helemaal niet overtuigend en ronduit slecht is de vertolking van Veerle Baetens als de advocate van de dader. Vic De Wachter doet zeker niet onder voor zijn vrouwelijke collega. Als Minister van Justitie, slaat hij een malle en bijna karikaturale Jan Klaas-figuur.

Tot slot explodeert ‘de bom’ die onder het systeem zal worden gelegd en waarover bijna anderhalf uur wordt gepraat, uiteindelijk niet. Meteen een afdoend bewijs van een gebrek aan dramatische spankracht van het scenario. Voilà: ons eigenste vonnis!  Deze negatieve kanttekeningen doen natuurlijk niets af aan ons algemene beoordeling over Het Vonnis: een degelijke, goed gemaakte, spannende en sterk dramatische rechtbankthriller zoals we er in eigen land veel te weinig te zien krijgen. Jan Verheyen heeft bovendien zichzelf overtroffen en daarom schurken we dan ook zijn huzaren-prestatie warm tegen onze borst!

GENRE: drama, misdaad
JAAR: 2013
REGISSEUR: Jan Verheyen
CAST: Koen De Bouw, Johan Leysen, Veerle Baetens, Sven De Ridder, Joke Devynck, Ella Leyers, Wietse Tanghe, Nell Cattrysse, Jappe Claes, Hendrik Aerts , Vic De Wachter, Viviane De Muynck
LAND: België

Related posts