Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Fast Forward op FACTS 2023
JAMES MCAVOY (c) BART BAEVEGEMS
Artikel

Fast Forward op FACTS 2023 

Ondertussen is FACTS een vaste waarde geworden voor menig film- of serieliefhebber. Jaarlijks zakken duizenden mensen af naar de Flanders Expo-hallen om zich onder te dompelen in een magische wereld waarin iedereen kan zijn zoals men wilt. Als je ook maar een beetje fan bent van films, series, videogames, gezelschapsspelletjes, cosplay, superhelden, anime en andere popcultuurfenomenen, dan wil je dit tweedaagse fandomfestival zeker niet missen. FACTS bestaat ondertussen 30 jaar en wordt ieder jaar alleen maar groter naar onze mening. Ook nu liep het er vol prachtige cosplayers. Van Michael Myers tot Ahsoka, van Disney-prinsessen tot de verschillende anime figuren. Het kan allemaal.

Bij de verschillende kraampjes kan je steeds terecht voor coole hebbedingetjes. Zo kan je de mooiste beelden van personages aankopen, uit een hele stapel DVD’s grabbelen of jouw toverstaf kiezen voor wanneer eindelijk de Hogwarts-brief toekomt. Ook aan eten en drank geen gebrek. Lekkere Onigri (Rijstballen), beef jerky of gewoon een bicky burger. Verhongeren ga je er zeker niet doen.

Facts 2023
FACTS 2023 (c) Bart Baevegems


FACTS wil natuurlijk ook mensen nieuwe zaken laten ontdekken. Zo kan je als newbie aanschuiven voor een spelletje Dungeons & Dragons, je laten sorteren in één van de Hogwarts houses of zelfs ter plaatse een escape room uitproberen.

Los van de kraampjes, het eten en de verschillende activiteiten kan je er ook jouw favoriete acteurs of actrices ontmoeten. Zo kan je er (tegen een stevig prijskaartje) mee op de foto of een handtekening aan vragen. Dit jaar waren onder andere Kevin McNally (Pirates of the Caribbean), Mark Williams (Harry Potter) en Stephen Amell (Arrow) van de partij. Maar de grote naam bij uitstek was toch wel James McAvoy (X-men, Split, Narnia). Laat dat de uitgelezen kans zijn om aanwezig te zijn bij zijn panelgesprek.

Facts 2023
FACTS 2023 (c) Bart Baevegems


Tijdens zo’n panelgesprek kan je als fan jouw prangende vragen kwijt in de hoop om zo een antwoord te krijgen. Al was er dit jaar één opmerkelijke, maar strenge regel aan verbonden. Door de Sag-Aftra staking was het verboden om vragen over een specifieke film, rol, mede-castleden of toekomstige projecten te vragen. Hierdoor kon je dus enkel algemene vragen stellen, wat toch minder makkelijk lijkt dan anders. Wij lijsten graag enkele vragen op die tijdens het panel met James McAvoy gesteld zijn:


Kan je 3 dingen over België opnoemen?
McAvoy: Iets wat me meteen opviel toen ik aankwam in mijn hotel was dat er een handjevol mensen me stond op te wachten voor de deur met bijna allemaal een blikje bier in hun handen. Dus natuurlijk denk ik eerst aan Belgisch bier en hoe normaal het hier aanvoelt om in het openbaar bier te drinken. Een tweede ding waar ik spontaan aan denk ik Jean-Claude Van Damme, JCVD, wat een geweldige acteur is dat. En als laatste heeft België heel wat bekende voetbalspelers. Dan denk ik spontaan aan Jan Vertonghen en Romelu Lukaku. Dat zijn zowat de eerste 3 zaken waarin ik denk als iemand me naar België vraagt.


Wat zijn de voordelen om acteur te zijn?
McAvoy: Wel, iets wat ik een groot voordeel vind is dat ik veel vrije tijd heb wanneer ik niet met een project bezig ben. Wanneer ik bezig ben met een project geniet ik er uiteraard met volle teugen van, maar het zijn wel altijd lange werkdagen of soms ook nachtopnames. Het voordeel is dan wel dat ik weet dat van zodra het project afgelopen is, ik ook heel wat vrije tijd heb. Die kan ik dan spenderen aan mijn familie, wat heel belangrijk voor me is, en aan hobby’s.

James McAvoy
JAMES MCAVOY (c) Bart Baevegems


Welke job zou je gedaan hebben als je geen acteur was geworden?
McAvoy: Toen ik nog niet bezig was met acteren, speelde ik altijd met het idee om bij de marine te gaan. Dat leek me echt zo iets cool om een belangrijke job in uniform uit te oefenen. Of een parkwachter zou me ook wel iets lijken. Iedere dag spenderen in de groene natuur en er voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.


Als je met een andere celebrity van leven zou kunnen wisselen. Met wie zou dat dan zijn?
McAvoy: Mijn leven wisselen met een andere celebrity? Ik denk dat het waarschijnlijk met een zanger of een grote muzikant zou zijn. Puur omdat die vaak ook op een immens podium mogen optreden voor een groot publiek. Weet je wat? Taylor Swift geeft echt fantastische optredens. Ik ben naar één van ze geweest in 2015. Dat was toen bij de release van het 1989-album. Dat was echt een geweldig optreden. De atmosfeer in het publiek was elektrisch. Dus ja als ik van leven kon veranderen dan kies ik ongetwijfeld voor Taylor Swift.

Na het interview was er aan de stand van de Belgian Potterheads ook een speciaal moment. Zo staken verschillende Harry Potter-fans hun toverstok in de lucht om de onlangs overleden Michael Gambon te herdenken, die de rol van Albus Dumbledore vertolkte. Acteur Mark Williams die aanwezig was op FACTS en de rol van Arthur Weasley speelde, kwam ook een woord van dank uiten voor Gambon tijdens deze herdenking.

Wij verlaten FACTS alvast met een voldaan gevoel en de herinnering aan de verschillende cosplays, activiteiten en vooral dat James McAvoy eigenlijk echt wel een enorme Swiftie is.

Facts 2023
FACTS 2O23 (c) Bart Baevegems

Related posts