Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE VIRGIN SUICIDES
THE VIRGIN SUICIDES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE VIRGIN SUICIDES 

Je kan wel flauw gaan doen en beweren dat Sofia Coppola het via haar vader net iets gemakkelijker had om de filmwereld binnen te treden, toch was The Virgin Suicides een entree om u tegen te zeggen. Ergens stond het in de sterren geschreven dat Sofia iets zou doen in de film. Ze had rolletjes in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace en ze was ook al de baby in de beroemde doopscène in The Godfather, toch had niemand het zien aankomen dat de dochter des huizes Coppola een regisseuse zou worden met een compleet eigen stijl.

THE VIRGIN SUICIDES
THE VIRGIN SUICIDES (c) The Movie Database (TMDB)


Hoewel ze nu een klein beetje in de vergeethoek dreigt te geraken – zo was On the Rocks met Bill Murray geen al te denderend succes – wist ze toch het grote publiek te omarmen met het nog altijd geweldige Lost in Translation en het flamboyante Marie Antoinette. En natuurlijk niet te vergeten haar betoverende debuut The Virgin Suicides.

Alles gebeurde eerder per toeval, want het was Thurston Moore van Sonic Youth die haar het gelijknamige boek van Jeffrey Eugenides uit 1993 cadeau deed. Soffia was na het lezen ervan er zo door overrompeld waardoor de rest geschiedenis werd. Hoewel vrij abstract en nooit bloederig is het verhaal van The Virgin Suicides, dat met een voice-over door een man van rond de veertig wordt verteld, vrij macaber. In de chique buitenwijk van Detroit wonen vijf dochters die streng opgevoed worden door hun vader (James Woods – en wel als wiskundeleraar) en moeder (Kathleen Turner). Het woord “katholiek” valt nooit, toch worden de vijf jonge blondines onderworpen aan de meest uitzinnige regels die een tienerleven kunnen verpesten. Niet naar de jongens kijken, niet naar het schoolbal gaan of lekker onder het controlerende oog van de moeder je favoriete duivelse platen van Kiss en Aerosmith in de open haard gooien.

THE VIRGIN SUICIDES
THE VIRGIN SUICIDES (c) The Movie Database (TMDB)

De strenge en overbezorgde opvoeding heeft alleen maar een averechts gevolg, want de meisjes kunnen hierdoor niet omgaan met hun emoties. Sofia Coppola klopte aan bij Alicia Silverstone en Scarlett Johansson, maar beide vonden het script veel te intens. Kirsten Dunst hapte wel toe, na een heleboel rollen als kindsterretje werd het haar springplank voor een definitieve carrière terwijl de andere zusjes (A.J. Cook, Hanna Hall, Leslie Hayman en Chelse Swain) nooit echt zijn doorgebroken. Eens je de film ziet snap je ook wel waarom dat zo is, want het lijkt wel alsof de camera van Edward Lachman op Dunst’s liefelijke snoetje vastgekleefd zit.

Sofia Coppola is een meester in hoe ze een akelig thema toch weet om te zetten in een dromerige film, ook al zit de majestueuze score van Air daar voor veel tussen. The Virgin Suicides is dan ook een dromerige parabel van tegengestelde werelden, generaties en opvattingen die met elkaar onvermijdelijk botsen.


GENRE: drama
JAAR: 1999
REGISSEUR: Sofia Coppola
CAST: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Scott Glenn,
Michael Paré, Jonathan Tucker, Danny DeVito
LAND:  USA

Related posts