Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE KILLER
THE KILLER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE KILLER 


Telkens wanneer David Fincher een nieuwe thriller uitbrengt gaan onze harten, samen met dat van vele andere cinefielen, sneller slaan. Het naamloze hoofdpersonage (Michael Fassbender) uit zijn nieuwste verwezenlijking, The Killer, heeft hier duidelijk geen last van. 

Als koelbloedige huurmoordenaar heeft hij geleerd om berekend, zonder afleiding, en volgens vooraf bepaalde regels het werk af te maken. Zelfs wanneer een hit volledig verkeerd afloopt en hijzelf en zijn omgeving met het leven worden bedreigd, houdt hij het hoofd koel. Hij gaat systematisch te werk om alle losse eindjes aan te pakken, met een klein bloedbad tot gevolg.

THE KILLER
THE KILLER (c) The Movie Database (TMDB)

Voor het script werkte Fincher onder andere opnieuw samen met Andrew Kevin Walker, die we kennen van een vorige collaboratie in Se7enThe Killer is wederom een misdaadthriller, wat we na ZodiacGone Girl, de bovengenoemde Se7en en de serie Mind Hunter ondertussen wel van hem gewend zijn. Ook de visuele stijl doet aan vorige ondernemingen denken: alles ziet er heel koel, strak, goed belicht en verzorgd uit. 

Op het eerste gezicht zouden we denken dat The Killer een typische Fincher-film is, maar niets is minder waar. Wat The Killer een opvallend werk in het oeuvre van de meester maakt, is dat het zich houdt aan de principes van de titulaire huurmoordenaar. Van begin tot einde is de film berekend en zonder nonsens of afleiding. Het resultaat is een knap staaltje cinema-architectuur die de Amerikaanse narratieve conventies de middelvinger opsteekt.

TILDA SWINTON
TILDA SWINTON in THE KILLER (c) The Movie Database (TMDB)

Daarbovenop kunnen we geen slecht woord vertellen over de sterke cast. Michael Fassbender’s huurmoordenaar krijgt de absolute meerderheid van de schermtijd. Hij krijgt relatief weinig dialoog om mee te werken. Zijn performance bestaat vooral uit mijmerende monologen en stiltes. De kwaliteit van de performance blijft onder deze moeilijke omstandigheden als een paal boven water staan. Daarnaast is er geen enkele ondersteunende rol die uit de boot valt.

Het experiment is bewonderingswaardig goed uitgevoerd. Maar hoe zeer wij The Killer ook aanbevelen, vrezen wij toch dat veel kijkers op hun honger zullen blijven zitten. Weg zijn de plotwendingen, de nevenplots en de catharsis op het einde. Wat overblijft is een intelligent, maar opzettelijk robotisch, koud en nihilistisch portret die haar onderwerp eer aan doet. The Killer is daarom een heel afstandelijke en soms vervreemdende filmervaring. Dit zien wij niet als een kritiek. Maar we willen wel waarschuwen dat de prent van haar publiek vereist dat ze haar verwachtingen aanpast. 

Op 10 november verschijnt de film op Netflix. Wie even berekend is als deze thriller, wacht nog even om zo een paar euro’s uit te sparen. Toch raden wij aan om dit niet te doen. The Killer is een prent die om concentratie vraagt. Daarnaast is het een unieke ervaring die geen gelijke kent.


GENRE: misdaad
JAAR: 2023
REGISSEUR : David Fincher
CAST: Michael Fassbender, Arliss Howard, Charles Parnell, Sala Baker, Sophie Charlotte, Tilda Swinton
LAND: USA

Related posts