Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS
BAD LIEUTENTANT : PORT OF CALL - NEW ORLEANS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS 

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans is zo’n titel die je op iedere rommelmarkt aantreft voor een paar centen, maar toch steeds links laat liggen. Het zijn niet meer dan vooroordelen en waarschijnlijk omdat Nicolas Cage – hoewel altijd heerlijk om naar te kijken – in net iets te veel rommel heeft meegedaan om de twijfelende filmfan over de streep te kunnen trekken. Maar als je het schijfje nog eens aantreft, dan is meepakken toch de boodschap.

Een titel die je waarschijnlijk ook al eens ergens anders hebt gehoord. En dat klopt, want in 1992 maakte Abel Ferrara al eens deze film met Harvey Keitel. Abel Ferrara was woedend en voelde zich bedrogen. In een interview met The Guardian vertelde hij dat hij hoopte dat iedereen die betrokken was bij deze remake in de hel zouden sterven. Hij was niet alleen boos op Werner Herzog die voor de nieuwe versie zorgde, maar ook op  Nicolas Cage en nog meer op scenarioschrijver William M. Finkelstein.

BAD LIEUTENTANT : PORT OF CALL - NEW ORLEANS
BAD LIEUTENTANT : PORT OF CALL – NEW ORLEANS (c) The Movie Database (TMDB)


Herzog stak zich weg achter het weinig overtuigende feit dat hij nog nooit het origineel had gezien en zelfs nog nooit van Abel Ferrara had gehoord. Pikant detail is dat Edward R. Pressman, de producer van dienst, ook de man was die de cultklassieker van Ferrara financierde. Later kwam aan het licht dat Edward R. Pressman ook deze film op de markt wilde gooien als Bad Lieutenant, maar Herzog kon hem overtuigen om te gaan voor Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. Later werden de plooien tussen Herzog en Ferrara netjes glad gestreken.

Net als Harvey Keitel is ook Cage een flik die volledig aan de drugs zit, tot over zijn oren in de schulden zit en er niet voor terugdeinst om aan vrouwen die de wet overtreden een seksuele wederdienst te vragen. Een perfecte rol voor Cage die zich volledig liet gaan, al liet hij opmerken dat hij nooit onder invloed was van iets tijdens het filmen. Niet dat Cage daar vies van was, want in Leaving Las Vegas liep hij tijdens de opnames steevast ladderzat rond om zo overtuigend een alcoholist te spelen. Kwestie van goede method acting!

Nicolas Cage in Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
NICOLAS CAGE in BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS (c) IMDB Pro

De film speelde zich oorspronkelijk af in New York, maar Nicolas Cage veranderde de setting naar New Orleans om hen te helpen nadat de orkaan Katrina een groot deel van de stad verwoestte. Een perfecte beslissing die de film net dat extra tintje geeft. Herzog gaat niet voor rechtoe-rechtaan detectiveverhaal, maar kiest voor een portret van een man die al lang niet meer zijn idealen nastreeft. Terence McDonagh leeft van dag tot dag. Hij zuipt en snuift wat soms voor rare hallucinatiebeelden zorgt en soms doet denken aan Fear and Loathing in Las Vegas van Terry Gilliam dat bijna tien jaar eerder uitkwam. Het enige wat Terence McDonagh nog interesseert – behalve om nog te proberen om zijn gokschulden te betalen – is zijn liefje Frankie Donnenfield, het snuivende hoertje die perfect vertolkt wordt door Eva Mendes met wie Cage al had gespeeld in Ghost Rider.

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans is verre van een perfecte film , maar voor Cage-fans een absolute must en voor anderen een politiefilm zoals je ze maar weinig of nooit ziet.

GENRE: politiefilm
JAAR: 2009
REGISSEUR: Werner Herzog
CAST: Nicolas Cage, Eva Mendes, Jennifer Coolidge, Val Kilmer, Brad Dourif, Alvin ‘Xzibit’ Joiner, Fairuza Balk
LAND:  USA

Related posts