Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CLOUDS OF SILS MARIA
CLOUDS OF SILS MARIA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CLOUDS OF SILS MARIA 

Chanel, het befaamde in 1909 door Gabrielle Coco Chanel opgerichte Franse onafhankelijke haute couture modehuis, sponsort met Clouds Of Sils Maria haar eerste langspeelfilm. Ondanks de plausibele argumenten van kritische tegenstanders van dergelijke financieringen, een cameo van de brand-PR-ambassadeur Caroline de Maigret en bakken kleren, juwelen, accessoires en make-up die door Chanel vlotjes werden aangevoerd en geleverd, kreeg Olivier Assayas, notoir indie-regisseur van onder meer Paris, Je T’AimeL’Heure D’Été en Clean én ex van actrice Maggie Cheung, een afdoend budget om zijn wapenfeit op te nemen in 35-mm in de plaats van digitaal.

KRISTEN STEWART
KRISTEN STEWART in CLOUDS OF SILS MARIA (c) The Movie Database (TMDB)


Wars van deze side-talk zoomt Assayas in Clouds Of Sils Maria in op de gevierde diva-actrice Maria Enders die op het hoogtepunt van haar internationale carrière wordt gevraagd om een hoofdrol te vertolken in Maloja Snake, een bejubeld toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Toen nam ze de rol van Sigrid, een verleidelijk jong meisje dat haar baas Helena tot zelfmoord drijft, voor haar rekening.

Nu krijgt ze de rol van de oudere Helena aangeboden. Om geconcentreerd te kunnen repeteren, reist Maria met haar persoonlijke assistente en ‘vriendin’ Valentine naar Sils Maria, een afgelegen plaatsje in de Zwitserse Alpen. Jo-Ann Ellis, een groen Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Maria komt oog in oog te staan met een ambitieuze jonge vrouw, haar confronterend spiegelbeeld. Maria beseft daardoor dat ze moet leren omgaan met de ‘eindigheid’ van haar carrière en tast verrast doch subtiel de grenzen af van vriendschap en liefde.

JULIETTE BINOCHE
JULIETTE BINOCHE in CLOUDS OF SILS MARIA (c) The Movie Database (TMDB)

Clouds Of Sils Maria biedt in de eerste plaats een intrigerende blik achter de schermen van het diva-dom en mijmert filosofisch over het pijnlijk proces van ‘ouder worden’ waarmee iedereen (van celebriteit tot Janine Modaal) vroeg of laat wordt geconfronteerd. Het verhaal dat deels is geïnspireerd op Rainer Werner Fassbinders toneelstuk Die Bitteren Tränen Der Petra Von Kant (en zijn gelijknamige verfilming), is een fijnzinnige mix van intelligente reflecties over persoonlijke- en professionele relaties en oprechte humane emoties.

Het verhaal blijft gedurende twee uur boeien omwille van de indringende dialogen, de psychologische evolutie van de sterk uitgewerkte personages en de fascinerende narratieve structuur. Rijzende jeugdster Chloë Grace Moretz. (Kick-AssHugoCarrie) bijt verwaand en arrogant van zich af, Kristen Stewart (niet toevallig het huidige Chanel-gezicht) stapt eindelijk uit de benauwende schaduw van de Twilight-saga en Juliette Binoche laat alweer een fraai staaltje acteerwerk zien als de actrice op haar onbehaaglijke terugweg. Tel daarbij de knappe decors, de prachtige kostuums en de hypnotiserende regie op en je hebt een Assayas-beau-monde-dissectie die je met ‘Allure’ bedwelmd.

GENRE: drama
JAAR: 2014
REGISSEUR: Olivier Assayas
CAST: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Brady Corbet, Johnny Flynn, Lars Eidinger
LAND: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland

Related posts