Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CONVICTED
CONVICTED (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CONVICTED 

Convicted uit 1950 is een gevangenisdrama dat vaak omschreven wordt als een crime noir, hoewel je al deze hokjes met een flinke korrel zout mag nemen. Wat telt en uiteindelijk het allerbelangrijkste is, is dat deze zwart-witfilm een heerlijke (weliswaar wat routineus) gedraaide film is waar je achteraf alleen maar een goed gevoel aan overhoudt.

Echt realistisch is het allemaal niet, want wie in deze gevangenis belandt en weet hoe hij de kont moet likken van de gevangenisdirecteur (Broderick Crawford), komt er goed vanaf. Zo heeft de persoonlijke kapper van de directeur een heleboel privilege, en het meest begeerde postje is dat van chauffeur waardoor deze gevangene als een vrij man rond kan lopen. Het overkomt Joe Hufford (Glenn Ford).

De man was ooit een modelburger, maar tijdens een avondje uit loopt het mis als hij de eer van een vrouw van lichte zeden verdedigt en het tot een handgemeen komt. Het slachtoffer komt te overlijden. In normale omstandigheden zou de straf minder zwaar zijn, want het ging om een fatale mep, maar omdat het slachtoffer de zoon is van een vooraanstaand politicus krijgt Hufford een straf van vijf jaar.

GLENN FORD
GLENN FORD in CONVICTED (c) The Movie Database (TMDB)

Voor Columbia was de film niet meer dan een tussendoortje, een aangename cinemafilm met pretty boy Glenn Ford die het vooral van zijn uitstraling moet hebben, want in zowat iedere scène wordt hij weggespeeld door Broderick Crawford als de standvastige gevangenisdirecteur en Dorothy Malone als de love interest, want ook dat zit in het verhaal.

Deze misdaadfilm noir was al de derde Columbia Pictures-verfilming van het toneelstuk The Criminal Code uit 1929 van Martin Flavin. In 1931 werd het onder zijn oorspronkelijke titel door Howard Hawks geregisseerd en zeven jaar later nog eens door John Brahm overgedaan als Penitentiary. Voor John Ireland liep het minder goed af. Deze regisseur weigerde de opdracht waardoor hij geschorst werd door Columbia. De man liet het daar niet bij en stapte naar de rechtbank waar hij zijn zaak won en zich vervolgens uit zijn Columbia-contract kon kopen.

De taak moest echter volbracht worden en die werd dan maar doorgegeven aan Henry Levin, een weinig opvallende regisseur die voor Columbia reeds The Corpse Came C.O.D., The Gallant Blade en met Glenn Ford al The Mating of Millie en The Man from Colorado had gedraaid. In 1959 haalde hij met Journey to the Center of the Earth zijn grootste success, maar nadien concentreerde hij zich vooral op sekskomedies.  

Convicted is zeker niet het meesterlijke pareltje dat niemand kent, daarvoor is het te een lege doos voor, maar wie vrede kan nemen met een ongeloofwaardig verhaaltje zal zich geen seconde vervelen. 

Convicted
CONVICTED (c) The Movie Database (TMDB)

GENRE: misdaad, film noir
JAAR: 1950
REGISSEUR: Henry Levin
CAST: Glenn Ford, Broderick Crawford, Millard Mitchell, Dorothy Malone, Carl Benton Reid, Frank Faylen, Will Geer, Martha Stewart, Henry O’Neill
LAND: USA

Related posts