Subscribe Now
Trending News

Blog Post

QUICK CHANGE
QUICK CHANGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

QUICK CHANGE 

Ook al mag je er donder op zeggen dat Quick Change één van de grappigste films is met Bill Murray, toch is deze komedie quasi onbekend. Hij kent nu een kleine revival omdat het één van de titels is die recent werd uitgebacht bij Warner in hun door filmverzamelaars begeerde Warner Archive-sectie.

Het is niet alleen een film met, maar ook één van Bill Murray. Samen met Howard Franklin – de man van The Public Eye -stond Murray voor het eerst achter de camera. Eerst werd de film aan Ron Howard aangeboden, maar die weigerde om de film te regisseren omdat hij vond dat er geen personage in te vinden was waar je zou voor juichen. Vervolgens vonden ze Jonathan Demme, maar plots was die niet meer beschikbaar waardoor schrijver Howard Franklin en producent Bill Murray besloten om zelf de klus te klaren. De critici hadden er alleen maar lovende woorden voor, toch bracht de film nauwelijks iets op en werd de film in de meeste landen niet eens uitgebracht en rechtstreeks op vhs gedropt.

QUICK CHANGE
QUICK CHANGE (c) The Movie Database (TMDB)

Op de hoes zie je een man verkleed als een clown met naast een triest gezicht een paar ballonen in de hand. Deze verkleedpartij dient om een bank te overvallen en dat blijkt nog te lukken ook, tot één van de medekompanen een dwaze fatale fout maakt waardoor de overvallers opgejaagd wild worden. Quick Change is een soort van Bonnie & Clyde-verhaal in een hedendaagse setting waar de wet van Murphy de baas is, want alles wat mis dreigt te lopen, gaat ook mis.

De film is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Jay Cronley dat vijf jaar eerder al eens werd verfilmd, maar dan in Frankrijk waar het als Hold-Up met Jean-Paul Belmondo en Kim Cattrall waar het wel een hit werd. Murray bewijst in deze film die qua sfeer zeer dicht aanleunt bij After Hours van Martin Scorsese, dat hij de plezantste Amerikaanse komiek is uit de jaren 80 en 90. Randy Quaid die zich af en toe bezondigt aan overacting, stoort nooit, terwijl Geena Davis – net aan de vooravond stond van haar grote doorbraak in Thelma & Louise – zoals altijd onweerstaanbaar sympathiek is. Kortom, Quick Change zou best wel eens de grappigste film kunnen zijn waarvan je nog nooit gehoord hebt. Checken dus!

GENRE : misdaadkomedie
REGIE: Bill Murray, Howard Franklin
CAST : Bill Murray, Geena Davis, Randy Quaid, Jason Robards, Dale Grand, Bob Elliott
JAAR:  1990
LAND : USA 

Related posts