Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE MIRACLE CLUB
THE MIRACLE CLUB (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE MIRACLE CLUB 

Bij de Britten en Ieren is het duidelijk dat ze ofwel voor miserie ofwel voor feelgood kiezen als ze een film maken. Het hoeft geen betoog naar welke stijl ons cinemahart uitgaat. Niet dat we vastgeroeste treurwilgen zijn, maar een Ken Loach of Andrea Arnold gaat er nog altijd iets beter in dan het zoveelste doorslagje van The Full Monty. The Miracle Club wedt duidelijk op het paardje van de feelgoodkomedie. De Ierse Thaddeus O’Sullivan koos na een paar episodes uit hitseries als Silent Witness en Call the Midwife voor een verhaal over drie vrouwen die in 1967 vanuit Dublin naar Lourdes trekken en er een hopen op een mirakel.

THE MIRACLE CLUB
THE MIRACLE CLUB (c) The Movie Database (TMDB)

Eileen Dunne (Kathy Bates) hoopt met de pelgrimage een verdacht knobbeltje uit haar lichaam te doen verdwijnen, Dolly Hennessy (Agnes O’Casey) is er dan weer van overtuigd dat het wijwater ervoor kan zorgen dat haar doofstomme zoontje kan spreken, terwijl Lily Fox (Maggie Smith) gewoon naar het bedevaartsoord wil zodat ze er eens een paar dagen op uit is. De mysterieuze gaste, zowel voor de kijker als de drie vrome dames, is Chrissie Ahearn (Laura Linney) die door de dood van haar moeder na veertig jaar eindelijk van Amerika naar Ierland terugkomt en het bekvechtende trio tegen hun wil in vergezelt op hun pelgrimstocht.

Een buskaartje van Dublin naar Lourdes is best wel prijzig. Daarom organiseert pastoor Dermot Byrne (Mark O’Halloran) de Holy Cross All Stars wat een soort van zangwedstrijd is waarvan de winnaars een voucher krijgen naar de beroemde Franse grot waar de veertienjarige Bernadette Soubirous in 1858 naar eigen zeggen Maria zag verschijnen.

LAURA LINNEY
LAURA LINNEY in THE MIRACLE CLUB (c) The Movie Database (TMDB)

Ongein dus en dan vooral het eerste vrij dwaze halfuur waarin de dames van leeftijd met de pastoor aan het kibbelen gaan wie er nu het hardst in de pilaar heeft gebeten om mee te mogen gaan naar het verre Lourdes. Eens daar toegekomen belanden de drie mirakelzoekers in het Hotel De Bernadette. Ze raken er alsmaar meer van overtuigd dat de beloofde mirakels een soort van gimmick zijn om de goedgelovige christenen op te zadelen met dure nutteloze souvenirs. En tja, zoals verwacht hebben de drie toch meer gemeen dan we denken en worden de plooien gladgestreken zodat de strijdbijl tussen de drie begraven kan worden vooraleer de pijp aan Maarten wordt gegeven.

Stroperig en voorspelbaar, maar gelukkig dondert de film niet helemaal de dieperik in dankzij de al bij al aardige vertolkingen. Niet dat er verrassingen zijn, want Maggie Smith is nu eenmaal al jaren gewoon Maggie Smith. Iets wat je ook kan zeggen over Kathy Bates. The Miracle Club is een film zonder de minste durf en gemaakt met de voet op het rempedaal. Wie echter houdt van Britse feelgoodfilms met een flutscenario dat geschreven is met de meest traditionele elementen in gedachten moet zich geen jota aantrekken van onze kritiek en mag zich zonder nadenken anderhalf uur in het gezelschap scharen van deze goedgelovige dames.


GENRE: komedie, feelgoodfilm
JAAR: 2023
REGISSEUR: Thaddeus O’Sullivan
CAST: Laura Linney, Kathy Bates, Maggie Smith, Stephen Rea
LAND: UK, Ierland

Related posts