Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WINTER’S BONE
JENNIFER LAWRENCE in WINTER'S BONE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

WINTER’S BONE 

Van cineaste Debra Granik kun je niet beweren dat ze een workaholic is achter de camera, maar het handjevol films dat ze maakte kan qua kwaliteit wel tellen. Denk aan Down to the Bone met Vera Farmiga of het wereldwijde bejubelde Leave No Trace, maar ook Winter’s Bone uit 2010 waarinJennifer Lawrence met verve toonde dat ze meer in haar mars had dan het personage van Katniss Everdeen waarmee ze twee jaar later in The Hunger Games de wereld zou veroveren. Een tour de force overigens die de jonge dame oververdiend een Oscarnominatie opleverde.

Debra Granik daalt af naar de donkere onderbuik van Amerika dat bevolkt wordt door lieden waar de wethouder geen greep op heeft, mede omdat politici deze mensen decennia lang in de kou heeft laten staan. Het verhaal speelt zich af in de landelijke Ozarks van Missouri waar rednecks in de meest armtierige omstandigheden wonen en waardoor het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan. Onder hen de zeventienjarige Ree Dolly (Jennifer Lawrence) die noodgedwongen voor haar twaalfjarige broer Sonny en haar zesjarige zus Ashlee moet zorgen. Op haar geesteszieke moeder moet de tiener niet rekenen en op haar vader al evenmin. Deze laatste verdient de kost door meth te maken. Door allerlei omstandigheden is hij op de vlucht geslagen en is er niemand die weet waar hij uithangt. Niet dat Ree haar vader mist, maar het huis waarin ze woont is een onderdeel van de borg. Omdat de vader niet op de afspraak is verschenen, dreigt de borgsteller ermee om het huis in beslag te nemen. Voor Ree zit er dan ook niets anders op dan haar vader te gaan zoeken.

JENNIFER LAWRENCE
JENNIFER LAWRENCE in WINTER’S BONE (c) The Movie Database (TMDB)


Winter’s Bone is wel niet de meest originele film in zijn genre, want we hebben wel meer van dit soort titels zien passeren, maar het is vooral een hoogvlieger omdat Debra Granik erin slaagt om de kijker op sleeptouw te nemen zonder dat het verhaal te doorzichtig of te voorspelbaar wordt. Dat is niet alleen te wijten aan het knappe scenario, maar ook aan de doorleefde prestaties van zowat de hele cast. Blikvanger is natuurlijk Jennifer Lawrence die hier als vrijgevochten cowgirl wel heel sterk uit haar normale doen is, maar ook bijvoorbeeld door John Hawkes die we kennen uit Deadwood of uit het te weinig geprezen Me and You and Everyone We Know

Debra Granik toont wel niet het Amerika dat iedere patriot geportretteerd wil zien, maar als karakterstudie en als misdaadverhaal an sich werkt deze ingetogen prent die na een tijdje door zijn brutaliteit op alle vlakken explodeert uiterst goed. Winter’s Bone was een film die destijds kon profiteren van heel wat buzz -al was het maar voor la Lawrence – maar tegenwoordig wat in het vergeetstraatje is gesukkeld en alle redenen verdient om opnieuw te worden opgepikt.

GENRE: misdaad
JAAR: 2010
REGISSEUR: Debra Granik
CAST: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey, Garret Dillahunt
Sheryl Lee, Tate Taylor
LAND:  USA

Related posts