Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SNOWPIERCER
SNOWPIERCER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SNOWPIERCER 

Snowpiercer is de ophefmakende bloedthriller van de Zuid-Koreaanse acteur, scenarist en uitstekend regisseur Joon-Ho Bong, het productieve brein achter de getraumatiseerde thriller Mother, de geinige monsterfilm The Host, de moeras-donkere komedie Barking Dogs Never Bite en het ijzersterke Memories Of Murder, de cultprent waarmee hij in 2003 internationaal doorbrak.

SNOWPIERCER
SNOWPIERCER (c) The Movie Database (TMDB)

De rode draad doorheen Bongs intrigerende oeuvre wordt gevormd door een perfect uitgebalanceerde mix van verschillende genres, rauwe geweldsscènes en onverwachte plotwendingen. Ofschoon Snowpiercer zijn eerste Amerikaanse productie is – in samenwerking met een van zijn persoonlijke favorieten Chan-Wook Park (Old Boy, Sympathy For Mister Vengeance) als producer – en hij beroep kon doen op een schare gerenommeerde Hollywood-acteurs, heeft hij toch zijn karakteristieke zelf bewaard en zet hij zijn eigengereide succesreeks (gelukkig) verder.

Zoals steeds bij Bong is het verhaal – deze keer losjes geïnspireerd op het Franse stripverhaal Le Transperceneige van Jacques Lob, Benjamin Legrand en Jean-Marc Rochette – geen verfrommeld kladje, maar een futuristische post-apocalyptische allegorie, gesitueerd in 2031. Door een mislukt experiment om het broeikaseffect tegen te gaan, bevindt ‘de mensheid’ zich opnieuw in een ijstijd. De enige overlevenden zijn gedoemd om als passagiers mee te reizen in een kolossale sneltrein (Snowpiercer) die zich tegen een enorme vaart door de gletsjers en dikke sneeuwpakken klieft, de vervroren aardbol rond. Op dit futuristisch vehikel wordt een extreem verschil gemaakt tussen diverse ‘klassen’ waardoor er zich een verkrampte rebellie ontpopt tegen de hiërarchische ongelijkheid. Deze clash der ‘standen’ zorgt natuurlijk voor vonken en vuur.

ED HARRIS
ED HARRIS in SNOWPIERCER (c) The Movie Database (TMDB)

Snowpiercer is een waar visueel festijn (prachtige landschappen, sterk afwisselende treincompartimenten, verbluffend gechoreografeerde duellen en een garderobe waaraan de roemrijke Antwerpse Zes zich moeiteloos kan herbronnen). De meer kritische filmliefhebbers hebben zeker een vette kluif aan de opstand onder leiding van een typische Bong-antiheld (vertolkt door Chris Captain America (ha, ha!) Evans), die als opgejutte dwarsligger aan de noodrem trekt om de werking van de totalitaire staat tot stilstand te brengen. Tel bij deze joekel van een metafoor de geschifte vertolkingen van Ed Harris, Jamie Bell, John Hurt, Octavia Spencer en een (onherkenbare) Tilda Swinton, de vinnige regie en een coupé vol bloed en humor en je hebt een actievolle SF-TGV die ononderbroken doorheen het onversneden Joon-Ho-Bong-land spoort. Nu instappen aub.


GENRE: actie, drama, sciencefiction
JAAR: 2013
REGISSEUR: Bong Joon-ho
CAST: Chris Evans, Song Kang-ho, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, John Hurt, Ed Harris
LAND: Zuid-Korea, Tsjechië

Related posts