Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FLOWERS IN THE ATTIC
LOUISE FLETCHER in FLOWERS IN THE ATTIC (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FLOWERS IN THE ATTIC 

Qua misleidende titel kan Flowers in the Attic anders wel tellen. Geen bloemen op zolder, wel vier kinderen die door hun moeder aan hun lot worden overgelaten zodat die na de dood van haar man kan hertrouwen en zo de schaapjes op het droge heeft. Het was de basis van een populaire roman uit 1979 die geschreven werd door V. C. Andrews, maar toch zou het tot 1987 duren vooraleer er een filmversie van kwam en dat had alles te maken met de producenten die één voor één het script – zelfs één van Wes Craven – weigerden omdat er te veel gezinspeeld werd op incest.

KRISTY SWANSON
KRISTY SWANSON in FLOWERS IN THE ATTIC (c) The Movie Database (TMDB)

V.C. Andrews wiens romans ook bij ons vertaald werden, vertrouwde het zaakje niet, en ieder ingezonden script werd onderworpen aan haar streng controlerend oog tot ze toestemming gaf aan dat van Jeffrey Bloom, ook al week dat af van het originele boek. Omdat Bloom met Nightmares en Blood Beach had bewezen dat hij ook een behoorlijke horrorfilm kon draaien, kreeg hij ook de regietaken toegestopt.

Sharon Stone had de plannen over de film opgevangen en besloot om auditie te doen voor de rol van Corrine. Jeffrey Bloom dacht hiermee de ideale hoofdrolspeelster te hebben gevonden, maar de producenten waren hier tegen. De keuze op de waanzinnige moeder viel uiteindelijk op Victoria Tennant die niet meteen de sterkste schakel van deze horrortitel werd. Maar de producers hadden nog andere troeven, of ten minste dat dachten ze. De reden waarom de moeder het noorden verliest heeft namelijk alles te maken met haar eigen religieuze moeder die alsmaar met een Bijbel in de hand loopt.

FLOWERS IN THE ATTIC
FLOWERS IN THE ATTIC (c) The Movie Database (TMDB)


Een echte religieuze bitch dus en die dacht men te hebben gevonden in Louise Fletcher. Haar rol doet natuurlijk denken aan haar iconische vertolking van zuster Ratched uit One Flew’s Over The Cuckoo’s Nest – waarom zou men het haar anders hebben gevraagd – maar hiermee was alles gezegd. Veel interessanter was de rol van Kristen Swanson die later een kleine beroemdheid zou worden via films als Dude, Where’s My Car?, Hot Shots! , maar vooral als Buffy Summers uit de film Buffy the Vampire Slayer.

De verwachtingen waren uiteindelijk veel te hoog gegrepen, want de film deed het niet aan de kassa. Langzaamaan kreeg de film – mede dankzij de Blu-ray release op Arrow Video – een kleine cultaanhang. Echt slecht is Flowers In The Attic niet, en zelfs eerder entertainend alleen kan Jeffrey Bloom maar niet beslissen wat voor soort film hij wil maken. Bij momenten, zonder dat het al te bloederig wordt, krijgt de film een akelig en vrij macaber sfeertje, maar voor het overgrote deel heb je toch het gevoel dat je een Disney-film voor volwassenen in handen gestopt krijgt die het vooral zal doen bij 80’s-nostalgici. Leuk weetje is overigens dat de film opgenomen werd op het Crane-landgoed uit Massachusetts dat ook als decor diende voor The Witches of Eastwick met Jack Nicholson.


GENRE: thriller
JAAR: 1987
REGISSEUR: Jeffrey Bloom
CAST: Louise Fletcher, Victoria Tennant, Kristy Swanson, Jeb Stuart Adams, Ben Ganger, Lindsay Parker, Marshall Colt, Nathan Davis
LAND:  USA

Related posts