Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HOW TO HAVE SEX
HOW TO HAVE SEX (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

HOW TO HAVE SEX 

How To Have Sex is een titel die je op verschillende manieren kan interpreteren, maar in het debuut van nieuw Brits wonderkind Molly Manning Walker mag je daar gerust het verwittigend vingertje bij gebruiken. De eerste film van deze in Londen geboren cineaste gaat immers over hoe we respectvol we met elkaar moeten omgaan als er seks aan te pas komt en de nare gevolgen ervan als we dat niet doen.

MIA MCKENNA-BRUCE
MIA MCKENNA-BRUCE in HOW TO HAVE SEX (c) The Movie Database (TMDB)

Molly Manning Walker is al jaren actief in de filmindustrie als DOP van onder meer videoclips van Radiohead, FKA Twigs of James Blake. Jarenlang had ze de droom om zelf een film te kunnen inblikken. De keuze viel op een waargebeurd schrijnend verhaal dat de Britse jarenlang achtervolgd heeft. Toen ze als jonge tiener op reis was in Griekenland was ze er getuige van hoe een meisje tegen haar wil werd aangemoedigd door een groep omstaanders om en plein public iemand een blow job te geven. Molly begrijpt jaren later nog steeds niet waarom niemand toen ingreep om te zeggen dat zoiets fout is. Het verschrikkelijke voorval werd in de premisse van haar debuut, wat door ondergetekende – en met een schouderklopje van de maakster – werd omschreven als een coming-of-age waar je je achteraf vies van voelt.

HOW TO HAVE SEX
HOW TO HAVE SEX (c) The Movie Database (TMDB)

Het concept legde Walker alvast geen windeieren. Een paar dagen nadat de film volledig gemonteerd was werd hij in Cannes met lof overladen in de Un Certain Regard-sectie en in eigen land staat de regisseuse bij de pers nu al zij aan zij geboekstaafd met Charlotte Wells (Aftersun) als de twee Britse regisseurs die we als filmliefhebber in het oog dienen te houden.

We schreven het eerder bij Holly van Fien Troch, maar films over jongeren werken alleen maar effectief als ze ook gemaakt zijn door cineasten die de jeugd begrijpen en laat dat nou één van Molly’s sterkste troeven zijn.

HOW TO HAVE SEX
HOW TO HAVE SEX (c) The Movie Database (TMDB)

How To Have Sex volgt drie zestienjarige meisjes die met afwisselend succes net hun schooljaar hebben beëindigd. Tijd dus om eens lekker het beest uit te hangen op Kreta. De openingszin “Best! Holiday! Ever!” liegt er niet om. Het zou zomaar het begin van de zoveelste dwaze tienerkomedie kunnen zijn, gelukkig is Molly een Britse met een voorliefde voor Sundance-films en met respect voor haar baanbrekende landgenoten Andrea Arnold en Ken Loach. Of hoe een leuke reis in zeer korte tijd ontaardt in een hele hoop miserie. De pineut van de drie is Tara (Mia McKenna-Bruce) die niet alleen op school massa’s problemen moet verwerken, maar ook meedogenloos meegesleurd wordt door een Britse jongen die alleen maar interesse heeft in haar lichaam.

Hoewel How To Have Sex flashy cinema is die soms aanvoelt als een hybride van pakweg The Inbetweeners en Harmony Korine’s Spring Breakers en daardoor dus vrij toegankelijk voor iedereen is , blijkt Molly Manning Walker pienter genoeg om een verhaal te vertellen dat in je verwarde hoofd blijft zitten en je lange tijd niet meer loslaat. Naast haar kordate, maar doeltreffende manier van regisseren kan de Britse eveneens rekenen op de natuurlijke en uitmuntende vertolkingen van Mia McKenna-Bruce, Lara Peake en Samuel Bottomley die in hun thuisland door allerlei kleine rollen – net als de regisseur – reeds hebben bewezen dat ze nog veel van zich zullen laten horen. Je kan er nu al zeker van zijn dat How To Have Sex in heel wat eindejaarslijstjes terug te vinden zal zijn en dat is niet zonder reden!

Remain in Light bracht How to Have Sex uit op dvd.

GENRE: coming-of-age, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Molly Manning Walker
CAST: Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Shaun Thomas, Samuel Bottomley, Enva Lewis, Laura Ambler
LAND: UK

Related posts