Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE ICEMAN
MICHAEL SHANNON in THE ICEMAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE ICEMAN 

The Iceman is de zoveelste snoeiharde en bloeddoordrenkte misdaadthriller die op de ‘brave’ bioscoopbezoeker losgelaten. The Iceman is voor de verandering eens niet gebaseerd op een fictief-, strip- of game-personage, maar op het ziekelijk verwrongen (echte) leven van Richard Kuklinski, een Amerikaanse koelbloedige huurmoordenaar met een onrustwekkende gedragsstoornis. Hij werd als kind mishandeld en pleegde naar eigen zeggen zijn eerste moord al op zijn 13 de én er zouden er nog tussen de 100 à 250 volgen!

Dit blijven echter illustere mysteries in het ferm gehavende levensverhaal van deze totaal geschifte en paranoïde crimineel. De Israëlitische producer, scenarist en regisseur Ariel Vromen (Danika) zoomt gedreven in op de ‘carrière’ van The Iceman (Kuklinski’s bijnaam omwille van zijn morbide trekje om zijn slachtoffers in te vriezen) vanaf de eerste dagen bij de New Yorkse maffia tot aan zijn arrestatie in 1986. Pas toen kwamen zijn vrouw Deborah en zijn drie kinderen tot de ontstellende ontdekking dat de toegewijde echtgenoot en warmhartige vader eigenlijk een wreedaardige killer was.

THE ICEMAN
THE ICEMAN (c) The Movie Database (TMDB)


Naast het feit dat de fictie altijd wordt ingehaald door de waanzinnige realiteit, heeft deze beangstigende Goodfellas-variant als voornaamste troef de bangelijk intense en fysieke vertolking van Hollywoods favoriete psychoot Michael Shannon (Take Shelter en Boardwalk Empire). Hij wordt bovendien voortreffelijk omringd door een heel overtuigende Winona Ryder (Dracula, The Age Of Innocence), een  bijna onherkenbare Chris Evans, James Franco en de off-beat-gangster-senior wijlen Ray Liotta.

Hoewel deze ‘cold-hearted-contract-killer-biopic’stilistisch en qua retro-look wel oké is, moet je er tijdens de flashbacks koffers vol clichés en alsmaar protseriger wordende passé-pruiken en vintage-vermommingen bijnemen. Kortom, een sfeervolle, psychologisch een tikkeltje te weinig onderbouwde, maar (alweer) beenharde killerthriller.

GENRE: misdaad
JAAR: 2012
REGISSEUR: Ariel Vromen
CAST: Michael Shannon, Winona Ryder, James Franco, Ray Liotta, Chris Evans
LAND: USA
SPEELDUUR: 106 minuten

Related posts