Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE TWO FACES OF JANUARY
THE FACES OF JANUARY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE TWO FACES OF JANUARY 

De Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith (1921-1995) mag je met een ‘ongerust’ geweten de queen van de psychologische thriller noemen. Ze heeft een groot aantal huiveringwekkende misdaadromans op haar cv en haar eerste boek Strangers On A Train uit 1950, werd onder meer verfilmd door the master of suspense Alfred Hitchcock.

Highsmith is eveneens het criminele brein achter de ‘getalenteerde’ Tom Ripley, haar beroemste en geschifte personage dat gevaarlijk te keer gaat in vijf van haar romans en ook bekende regisseurs als René Clément en Wim Wenders inspireerde tot enkele succesvolle verfilmingen. Wie The Talented Mr. Ripley een geweldige film vond, moet zeker tijd vrijmaken voor The Two Faces Of January.

KIRSTEN DUNST
KIRSTEN DUNST in THE FACES OF JANUARY (c) The Movie Database (TMDB)

Deze intrigerende thriller speelt zich af in de jaren zestig. Chester en Colette, een rijk en bourgeois Amerikaans koppel, zijn op ‘vakantie’ in Griekenland. Tijdens een uitstapje naar het Akropolis ontmoeten ze de Griekse, maar vlot Amerikaans sprekende gids Rydal. Chester is uiteraard niet van gisteren en heeft snel door dat Rydal brood op de plank verdient met het oplichten van jonge nietsvermoedende toeristen, liefst van het vrouwelijke geslacht. Als het echtpaar hem voor een diner uitnodigt in hun exclusieve hotel, wordt hij ingezet om het lichaam van een schijnbaar bewusteloze man te helpen verslepen. Rydal raakt hierdoor diep verwikkelt in een duister complot van het glamoureuze duo. Als hij zich uiteindelijk uit het grimmige gesponnen web wil lostrekken, ondervindt hij flinke tegenkanting want Chester blijkt een gewiekste oplichter en Colette speelt haar schoonheid arglistig uit om hem te verleiden.

The Two Faces Of January is dus gebaseerd op het gelijknamige boek van Patricia Highsmith en draagt de sarcastische handtekening van de Amerikaanse thrillerspecialiste wat een stijlvolle en bijzonder spannende thriller oplevert. Niets lijkt wat het is en rond de modebewuste kledij, het zonnig sfeertje en de prachtige decors en locaties, hangt een wurgende sluier van ondraaglijke nervositeit, mysterie, insinuatie, misbruik en onmacht.

THE FACES OF JANUARY
THE FACES OF JANUARY (c) The Movie Database (TMDB)

Ondanks het feit dat er op de set ‘moordende’ spanningen waren, is The Two Faces Of January toch een sterk regiedebuut geworden van Hossein Amini, de gevierde scenarist van Drive en Snow White And The Huntsman. Een oprechte proficiat verdienen Marcel Zyskind (de fetisj-cameraman van Michael Wintterbottom) en de uitstekende ensemblecast die bestaat uit History Of Violence-acteur Viggo Mortensson, Inside Llewyn Davis-revelatie Oscar Isaac en de verrukkelijk ogende Kirsten Dunst (Melancholia). De overtuigende protagonisten zetten elkaar én het publiek voortdurend op het verkeerde been; een paranoïde triootje dat te keer gaat zoals het eigenlijk hoort in een Highsmith met Two Faces In January.

GENRE: thriller
JAAR: 2014
REGISSEUR: Hossein Amini
CAST: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac, Yigit Ozsener, Daisy Bevan, David Warshofsky, Omiros Poulakis
LAND : UK, USA, Frankrijk

Related posts