Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LEGENDARISCHE CULTREGISSEUR ALDO LADO OVERLEDEN
ALDO LADO (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

LEGENDARISCHE CULTREGISSEUR ALDO LADO OVERLEDEN 

De regisseur en scenarioschrijver Aldo Lado, die in de jaren ’70 bekend werd in de genrecinema en zichzelf vestigde als een van de grootste namen van de Italiaanse horrorfilms is op
zaterdag 25 november 2023 in zijn huis in Rome na enkele maanden van ziekte overleden. Hij zou 89 jaar zijn geworden op 5 december.

Aldo Lado was ook bekend onder het pseudoniem George B. Lewis. Hij schreef en maakte ongeveer twintig films voor het witte doek en evenveel voor televisie. Ennio Morricone componeerde de soundtracks van veel van zijn werken. Sommige van zijn films zijn cult geworden: The Short Night of the Glass Dolls, Who Saw Her Die?, The Last Night Train en The Humanoid. Gedurende ongeveer tien jaar wijdde Aldo Lado zich ook aan fictie en publiceerde romans en korte verhalen.

Na een wat werk als als assistent-regisseur van Maurizio Lucidi en Bernardo Bertolucci (The Conformist), begon Lado’s zijn regiecarrière met de thriller The Short Night of the Glass Dolls
met Jean Sorel. In 1973 regisseerde hij het Italiaanse succes Spolta Viva met de debuterende Agostina Belli, Fred Robsahm en Maurizio Bonuglia.

The Last Night Train past in het rape and revenge-genre en wordt beschouwd als een van de grofste en meest gewelddadige films ooit gemaakt in Italië. In 1979 regisseerde hij L’umanoide wat een hybride was van Star Wars en Frankenstein die een culthit werd van de Italiaanse sciencefictioncinema. Later maakte hij o.a. nog La disobbidienza, Scirocco, Perfect Alibi en Black Friday.

Related posts