Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE REFUGE
LE REFUGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LE REFUGE 

François Ozon, de notoire veelfilmer en adolescent terrible van de Franse cinema, heeft met Le Refuge alweer een voltreffer aan zijn rijkelijke filmcatalogus toegevoegd. De film opent met een scène om in te lijsten. Een jong koppel ontwaakt. Er is duidelijk wat aan de hand. Het zweet gutst van de magere doch lillende lichamen. Ze moeten snel hun dagelijkse dosis drugs inspuiten of ze creperen. Mousse ontwaakt uit een coma in het ziekenhuis. Haar vriend Louis heeft een overdosis heroïne niet overleefd. Uiteraard betekenen deze terminale omstandigheden het abrupte einde van hun relatie. Mousse is echter zwanger. Om haar verlies te verwerken, ontvlucht ze Parijs. Ze trekt zich terug in een rustige kleine badplaats. Op een dag staat Louis’ broer voor de deur. Haar zwangerschap laat ook hem niet ongeroerd en er ontstaat langzaamaan een ‘vreemde’ relatie tussen beiden.

ISABELLE CARRE
ISABELLE CARRE in LE REFUGE (c) The Movie Database (TMDB)

Na Sous Le Sable en Le Temps Qui Reste is Le Refuge is dit het laatste deel in Ozons trilogie over de dood. De Franse snelfilmer droomde er al jaren van om een portret te schetsen van een zwangere vrouw en haar sensuele metamorfose. Missie volbracht want Le Refuge is krachtige cinema waarin de relatie tussen een moedige vrouw en een fragiele gevoelige man, psychologisch ragfijn wordt uitgerafeld. Pittig detail: hoofdactrice Isabelle Carré was tijdens de opnames in werkelijkheid ook hoogzwanger.

Door de wondermooie fotografie, de oorstrelende muziek, het overtuigende acteerwerk, de impressionistische sfeer en de geïnspireerde regie, is Le Refuge een grand cru van de Franse maîtrein het doorgronden van de vrouwelijke psyche. Het drama werd op het filmfestival van San Sebastian bekroond met de Speciale Juryprijs.


GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: François Ozon
CAST: Isabelle Carré, Louis-Ronan Choisy, Pierre Louis-Calixte, Melvil Poupaud
LAND: Frankrijk

Related posts