Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA JALOUSIE
LA JALOUSIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LA JALOUSIE 

Philippe Garrel, zoon van de gekende Franse acteur Maurice Garrel (La Peau DouceRois Et ReineSon Frère), is een bedreven cameraman, monteur, producent, acteur, professor én gerenommeerd regisseur wiens art-films al tal van prijzen hebben gewonnen op de Filmfestivals van Cannes en Venetië (Les Amants RéguliersLe Vent De La NuitLibertéLa Nuit). Ook privé is Philippe Garrel niet bepaald een heremiet: hij bezorgde het Duitse icoon Nico – dé legendarische zangeres van de memorabele The Velvet Undergroud -, met wie hij een 10-jaar durende relatie had, een zoon en een onalledaagse filmcarrière.

Aan zijn huwelijk met actrice Brigitte Sy (Les Amants Réguliers) ontsproot de intussen vermaarde indie-filmmaker, scenarist en acteur Louis Garrel. Uitgelezen hij vertolkt nu de hoofdrol in La Jalousie, een evenwichtige en nostalgische beschouwing van de hand van Philippe Garrel.

Kun je nog volgen? Nee, onthoud enkel dat alles om ‘la famille’ draait bij de Garrels want hou je vast: in La Jalousie staat Louis (een rol van Louis Garrel, een reïncarnatie van Maurice, zijn grootvader dus!) centraal. Louis is een dertiger met een dochter uit een vorige relatie die samenhokt met Claudia in een huurflatje in Parijs. Hij is een arme theateracteur en zij een beloftevolle actrice die geen aanbiedingen meer krijgt. Ondanks zijn welgemeende inspanningen slaagt hij er niet in om voor haar een rolletje te versieren. Op een dag wordt Claudia verliefd op iemand anders en beslist ze om te breken met Louis. De gevolgen zijn catastrofaal.

Het is overigens niet verwonderlijk dat La Jalousie voorkomt in de jaarlijst van het roemruchte Franse filmtijdschrift Les Cahiers du Cinéma aangezien Philippe Garrel een taaie nazaat is van de Nouvelle Vague. Dat merk je overduidelijk in La Jalousie want het is een intimistische, traditionele zwart-wit-zedenschets over faits divers die worden aangedreven door voortdurende ijverzucht en relatie-dominerende jalousie. Kortom; een nuchtere en heel persoonlijke hommage aan Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Rivette en de andere vaandeldragers van de Nouvelle Vague. Het blijft inderdaad in de familie,  om ‘jaloers’ op te worden, tiens.


GENRE: drama
JAAR: 201
REGISSEUR: Philippe Garrel
CAST: Louis Garrel, Anna Mouglalis, Rebecca Convenant, Olga Milshtein, Jérôme Huguet, Arthur Igual, Esther Garrel
LAND: Frankrijk

Related posts