Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AMERICAN ANIMALS
AMERICAN ANIMALS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AMERICAN ANIMALS 

Films die bij het bekijken ervan aanvoelen als een gemiste kans? American Animals is er zo één. Niet dat we hier met een miskleun hebben te maken. Verre van, het laatste uur rolt als een tgv met aan boord een machinist op speed, maar daar dien, je wel eerst een uur inleiding voor te kauwen.

Het onderwerp? Een overval. Maar dan wel één gepleegd door miskleunen die in een situatie terecht komen waarbij alles, maar dan ook alles misloopt. Het staat haaks op wat we doorgaans te zien krijgen in heistmovies, en het is net daardoor dat deze film anders is dan de rest. Het onderwerp is ook niet verzonnen door een Hollywoodscenarist, maar wel  gebaseerd op echte feiten. Een jeugdzonde waar de Amerikaanse rechtbank niet bepaald kon meelachen en de vier “criminelen” (die ook aan bod komen in de film) mochten er zeven jaar van hun leven voor in de bak gaan zitten.

AMERICAN ANIMALS
AMERICAN ANIMALS (c) The Movie Database (TMDB)

Spencer Reinhard (Barry Keoghan), Warren Lipka (Evan Peters), Chas Allen (Blake Jenner) en Eric Borsuk (Jared Abrahamson) zijn niet bepaald uitblinkers in de klas. Reeds op jonge leeftijd hebben ze door dat ze niet op de hoogste trap van de maatschappelijke ladder zullen staan. Om te voorkomen dat ze door het leven als een grijze muis zullen moeten stappen, besluiten ze dat het beter is om zeker te spelen en dus beramen ze een kunstroof. Een overval op het Louvre is alleen maar voorbestemd voor de pientere kerels van Ocean’s Eleven, maar gelukkig biedt de lokale bibliotheek een meer dan aardig alternatief.

In een apart zaaltje staan daar zeer zeldzame boeken van o.a. Charles Darwin en die zijn een flinke stuiver waard. En wat meer is, de pronkstukken worden eigenhandig bewaakt door een bibliothecaresse Betty Jean ‘BJ’ Gooch (Ann Dowd). Gemakkelijker kan niet, denken de vier en ze bedenken een ingenieus plan dat op papier onfeilbaar lijkt, maar vanaf het moment dat de kraak begonnen is loopt alles compleet fout en beseffen de jonge misdadigers dat ze hun jonge leven wel eens in andere oorden zullen moeten doorbrengen.

AMERICAN ANIMALS
AMERICAN ANIMALS (c) The Movie Database (TMDB)

Het enige wat je je als kijker gedurende twee uur afvraagt is hoe dom mensen of hun plannen wel kunnen zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met een uniek waardevol boek als leek? Zonder een spoiler vrij te geven, is de oplossing die de vier hebben ronduit ridicuul. Een verhaal dat geboren is voor het grote doek en toch doet regisseur Bart Layton die doorbrak met de documentaire The Imposter er veel te weinig mee.

Het heeft misschien iets met zijn verleden te maken, maar je merkt dat hij zich te weinig op de fictie wil storten en er een docu-jasje aan wil geven, wat storend werkt. Tussen de actiescènes of de voorbereidingen van de heist krijg je om de haverklap snippets van interviews met de echte “gangsters” te zien en daardoor word  je als kijker steeds maar uit het verhaal geslingerd. Ook de acteerprestaties zijn wel ok, maar veel te lauw.

GENRE: misdaad, heistmovie
JAAR: 2018
REGISSEUR: Bart Layton
CAST:  Spencer Reinhard, Warren Lipka, Eric Borsuk, Ann Dowd, Jared Abrahamson, Blake Jenner, Evan Peters, Barry Keoghan
LAND: USA

Related posts