Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TOP GUN:MAVERICK
TOP GUN: MAVERICK (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TOP GUN:MAVERICK 

Volgens velen was Top Gun: Maverick de blockbuster waar iedereen zat op te wachten. De gigantische bezoekcijfers logen daar duidelijk niet om want met deze actiefilm scoorde Tom Cruise zijn beste openingsweekend ooit. Het is ook de blockbuster waar iedereen gegeneerd zijn zegje over heeft. Mensen die de film de grond inboren die zelfs de film nog niet gezien hebben.

De reden daarvan is dubbel. Enerzijds is er Tom Cruise. Je kan van de man veel vinden en denken (en dan kunnen we het hebben over het Scientology-gezeik of het feit dat hij er prat op gaat alle stunts zelf te doen), maar hoewel Cruise waarschijnlijk thuis niet de gemakkelijkste jongen is blijft het wel één van de weinige acteurs die Hollywood de glamour schenkt die het broodnodig heeft. Een andere reden is natuurlijk de misplaatstheid van de film, want we leven in een periode van oorlog. Dat laatste kun je gemakkelijk wegcijferen door te stellen dat er in de wereld nooit een week zonder oorlog geweest is, en tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Hollywood eveneens aan de lopende band oorlogsfilms. Dat de film de jongeren zou aansporen om te tekenen bij het leger is al even grote larie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de pandemie die de film twee jaar op het schap deed belanden.

MILES TELLER
MILES TELLER in TOP GUN: MAVERICK (c) The Movie Database (TMDB)

Wat wel waar is, is dat de originele Top Gun uit 1986 van Tony Scott niet veel om het lijf had. Iconisch, maar al bij al niet meer dan een langgerekte MTV-clip waarin je straaljagers ziet en Tom Cruise wat loopt te paraderen. Toch maakte de film indruk bij het cinemapubliek en werd hierdoor ook het ego van Cruise mee geboren. Meer dan dertig jaar later is er de opvolger Top Gun: Maverick van Joseph Kosinski die met Cruise al samenwerkte voor Oblivion.

Scott is ondertussen al meer dan tien jaar geleden gestorven, maar zijn erfenis is heilig en met het grootste respect behandeld in deze sequel. Sommige scenes zijn zo uit het origineel overgenomen, weliswaar geperfectioneerd, en dat is duidelijk gedaan om het nostalgische hart te doen op en neer springen. Er zijn flashbacks en natuurlijk is er ook de iconische scene met Val Kilmer als Iceman die ondertussen is opgeklommen tot majoor en Maverick vraagt (of beter gezegd beveelt) om opnieuw naar de Top Gun-school te komen waar de beste piloten worden opgeleid.

TOM CRUISE
TOM CRUISE in TOP GUN: MAVERICK (c) The Movie Database (TMDB)


 Een tamelijk emotioneel moment want het gaat helemaal niet goed meer met Kilmer de laatste maanden. De man kan door de pijn nog amper een woord zeggen en de ontmoetingsscene tussen Cruise en Kilmer is er één om kippenvel van te krijgen. De rode draad in het verhaal is dat één van de piloten die Maverick moet opleiden ene Bradley “Rooster” Bradshaw (Miles Teller), en laat dat de zoon van Goose zijn die in de eerste film het leven liet. Het botert totaal niet tussen de twee, want Rooster heeft het steeds zonde gevonden dat zijn vader Maverick vertrouwde en er is nog een zaakje dat de man dwars zit, maar dat ontdek je zelf maar.

 Naast het machogedrag in de vliegtuigen (dat overigens spectaculair in beeld gebracht is), komt er ook nog een love interest bij. In de eerste film was dat Kelly McGillis maar ondertussen vervangen door Jennifer Connelly die een officierenbar runt en waar Maverick vanaf de eerste blik verliefd op wordt. Connelly is duidelijk alleen maar gekozen voor haar looks, want behalve kusjes werpen of achteraan op de moto met Cruise zitten heeft ze maar weinig te doen. Maar het zijn allemaal details die aangewend worden door azijnpissers om iets negatiefs te kunnen zeggen over dit narcistische heldenepos.

Top Gun: Maverick is louter en alleen gemaakt om twee uur lang mee te stappen in een heroïsch verhaal waarin (hoe kan het ook anders) de Amerikanen de beste zijn, maar het wordt zo spectaculair en adembenemend gebracht dat je vanaf de eerste seconde weggeblazen wordt en beseft dat al die fanboys (en fangirls) gelijk hebben. Top Gun: Maverick is eigenlijk een beetje zoals Tom Cruise zelf. Je kan de man alles verwijten wat je wil, maar de komma achter de zin is wel dat hij alsmaar kwaliteit levert en dat is wat deze blockbuster doet.


GENRE: actie
JAAR: 2022
REGISSEUR: Joseph Kosinski
CAST: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Ed Harris, Val Kilmer
LAND:  USA

Related posts