Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ESCAPE FROM L.A. *BEZIG NOG FOTO’S*
KURT RUSSELL in ESCAPE FROM L.A. (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ESCAPE FROM L.A. *BEZIG NOG FOTO’S* 

Over Escape From New York uit 1981 is iedereen het er roerend over eens dat het één van de beste cultfilms ooit is, maar er zijn maar bitter weinig mensen die iets goeds te zeggen hebben over de sequel Escape From L.A. Het was één van de laatste films waarin enfant terrible John Carpenter nog op een groot Hollywoodbudget kon rekenen. Vandaag staat de film geboekt als cult (grotendeels omdat het om een film van John Carpenter gaat), maar destijds was hij een gigantische flop waarin de producers vijftig miljoen dollar hadden geïnvesteerd en waarvan naar verluidt tien miljoen dollar in de zakken van hoofdrolspeler Kurt Russell verdwenen.

ESCAPE FROM L.A.
ESCAPE FROM L.A. (c) The Movie Database (TMDB)


In het beste geval kun je dit vehikel met de mantel der liefde bedekken, want wie ook maar een klein plaatsje in zijn hart heeft vrijgehouden voor cinema, smelt wanneer hij de openingstune hoort, wat immers niet meer is dan een moderne variant op het thema van Escape From New York.

Dit vervolg is misschien wel één van de grappigste films die Carpenter ooit heeft gemaakt, maar het is zonder twijfel ook één van zijn slechtste. Kurt Russell kruipt opnieuw in de huid van outlaw Snake Plissken. Deze keer speelt het verhaal zich af in 2013 af. Amerika is een tirannieke staat geworden. Door een helse aardbeving is Los Angeles van het continent losgescheurd. Het gewezen filmparadijs doet nu dienst als een plaats waar al het uitschot definitief naartoe wordt gebracht. Dit feit alleen al was voor heel wat critici een teken dat de regisseur de filmstad een veeg uit de pan wilde geven. Zelf ontkent hij dat in alle talen, maar iedereen weet dat de sterregisseur zich nooit naar de wetten van Tinseltown heeft willen gedragen, en het grapje op het einde over één of ander attractiepark in Parijs zegt genoeg.

ESCAPE FROM L.A.
ESCAPE FROM L.A. (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal is te stom voor woorden: de dochter van de Amerikaanse president heeft een apparaat gestolen waarmee ze de aarde kan vernietigen. Snake Plissken moet dat in handen zien te krijgen. Nog erger is het met de special effects gesteld, en op een 4K-schijfje (verkrijgbaar via Studio Canal) zien die er sowieso nog lulliger uit. Carpenter is wel een beetje de koning van de B-film, maar nog nooit zag je in zijn films zo duidelijk dat de gebouwen gewoon van karton zijn gemaakt zoals hier. We hebben het nog niet eens over de kinderachtige duikboten en helikopters! Door zijn naam kon Carpenter op een immense cast van supersterren rekenen zoals Cliff Robertson als een Trump-achtige president, Peter Fonda waar niks mee gedaan wordt, Steve Buscemi die irriterend slecht speelt en als aller domste zet: Pam Grier als een travestiet.

De film werd een fiasco en na het sciencefiction-vehikel Ghosts Of Mars was het zo goed als afgelopen met Carpenters carrière, ofschoon zijn laatste (The Ward) een prachtige – weliswaar mislukte- terugkeer naar zijn Halloween-dagen is.


GENRE: actie
JAAR: 1996
REGISSEUR: John Carpenter
CAST: Kurt Russell, Steve Buscemi, Stacy Keach, Peter Fonda, Pam Grier
LAND: USA

Related posts