Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A MOST VIOLENT YEAR
OSCAR ISAAC in A MOST VIOLENT YEAR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A MOST VIOLENT YEAR 

Het grote publiek moet er blijkbaar nog van overtuigd worden, maar zonder twijfel kan je stellen dat J.C. Chandor één van de beste Amerikaanse cineasten van dit moment is. Zijn vorige briljante films werden ronduit genegeerd. Margin Call haalde met moeite de zalen, en het overlevingsepos All Is Lost met een geniale Robert Redford, werd zelfs helemaal niet vertoond. Net als (het alweer totaal genegeerde) Blood Ties van Guillaume Canet is A Most Violent Year zowat het beste eerbetoon aan de jaren zeventig-cinema van Sidney Lumet en Sydney Pollack is van de laatste jaren.

A MOST VIOLENT YEAR
A MOST VIOLENT YEAR (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal gaat nog maar eens over de Amerikaanse droom, maar helaas met een donker kantje. 1981 is het jaar waarin alle records op het vlak van misdaadcijfers worden gebroken. Het was toen zo erg gesteld dat sommige mensen bereid waren om New York voorgoed op te geven. Middenin dat vele geweld volgen we het fictieve relaas van de Colombiaanse immigrantenzoon Abel Morales (Oscar Isaac), die op een eerlijke wijze stookolie probeert te verkopen. Abel is een zakenman die steeds de regels van het spel respecteert, dit in tegenstelling tot zijn vrouw Anna (Jessica Chastain), wier vader maffiabanden heeft. Net op het moment dat Abel een stuk grond wil kopen om zijn bedrijf uit te breiden, worden er om de haverklap vrachtwagens van zijn bedrijf gekaapt. De kapers gaan bijzonder hard te werk en slaan de chauffeurs in elkaar. Abel krijgt daardoor niet alleen de vakbond op zijn dak, ook FBI-agent A.D.A. Lawarence (David Oyelowo) zit hem wegens gesjoemel op de hielen.

A MOST VIOLENT YEAR
A MOST VIOLENT YEAR (c) The Movie Database (TMDB)

Wie J.C. Chandor kent weet dat hij een cineast is die van auteurscinema houdt. Ofschoon hij met het grootste talent van het moment samenwerkt (blijkbaar wil tegenwoordig iedereen met Jessica Chastain in zee gaan) blijft A Most Violent Year vooral ambitieuze indiecinema. Er zit wel behoorlijk wat actie in deze misdaadthriller, toch is het vooral de sfeer die ervoor zorgt dat we het woord meesterwerk gebruiken.

Dat is in de eerste plaats de verdienste van Bradford Young die met zijn oogverblindende fotografie al eerder opviel in Ain’t Them Bodies Saints. De stadsopnames zijn fenomenaal en konden zo uit The French Connection of Serpico komen. De misdaadfilm uit de jaren 70 is trouwens sowieso een grote inspiratiebron geweest, zo is de scène waarin Abel zijn collega’s vraagt om met de malafide praktijken te stoppen een regelrecht eerbetoon aan Francis Ford Coppola’s The Godfather. De vertolkingen zijn subliem. Zowel Oscar Isaac als David Oyelowo bewijzen nog maar eens dat ze de toekomst van de Amerikaanse cinema zijn terwijl je ondertussen gewend bent geraakt aan de odes van recensenten aan het adres van Jessica Chastain.


GENRE: thriller
JAAR: 2014
REGISSEUR: J. C. Chandor
CAST: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Albert Brooks, Alessandro Nivola, Elyes Gabel
LAND:  USA

Related posts