Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SINT
SINT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SINT 

Dat moordende kerstmannen perfect passen in horrorfilms hebben ze in Amerika al lang begrepen. Een paar jaar geleden was er nog de succesvolle Die Hard-variant Violent Night met David Harbour en in het verleden had je de twee delen van Silent Night, Deadly Night. In de jaren 80 was er bijvoorbeeld Christmas Evil en veel eerder zelfs met een episode uit de Tales From The Crypt waarin de kerstman toch niet zo’n grote kindervriend bleek. Keuze zat dus en entrepreneur Dick Maas zag in dit concept een geweldige opportuniteit om met het gegeven een Euroslasher te maken, maar dan wel met Sint-Niklaas als killer en in de traditie van zijn grootste successen De Lift (de suspense) en Amsterdamned (de grachten, ook al zie je hier meer de daken van de Nederlandse stad).

SINT
SINT (c) The Movie Database (TMDB)


Zoals steeds bij Dick Maas zorgde ook deze film voorverdeeldheid. Critici vonden maar niks aan Sint, maar ook de moraalridders lieten van zich horen. Regisseur Johan Nijenhuis schreeuwde moord en brand dat de affiches die in de Nederlandse straten hingen nietsvermoedende kinderen angst zou aanjagen. Dat bleek niet zo uit de lucht gegrepen, want
de Nederlandse Reclame Code Commissie ontving naar eigen zeggen meer dan honderden klachten van bezorgde ouders. Maas kon alleen maar in zijn vuistje lachen. Door de ophef kwam de film nog meer in het nieuws met als gevolg dat binnen de vier dagen de kaap van 100.000 bezoekers werd overschreden. Ook in Vlaanderen was de film te zien, maar de storm was er toch een pak minder. Bijna vijftien jaar na datum is Sint een ietwat vergeten Dick Maas-film geworden, zeker als je het vergelijkt met zijn grootste successen zoals de Flodder-trilogie of De Lift.

Maas begint de horrorthriller met een proloog die zich afspeelt op de avond van 5 december 1492. We ontmoeten St. Niklas, een in ongenade gevallen bisschop die samen met zijn trawanten op plundertocht gaat. Helaas maken we niet alleen kennis met deze boef, maar ook met de slechte CGI die de hele film lang blijft achtervolgen en eruit ziet als iets wat alleen Charles Band van Full Moon Features zou kunnen bedenken, waardoor Sint jammer genoeg een lelijke en vooral gedateerde film wordt.

SINT
SINT (c) The Movie Database (TMDB)


Na een tweede – compleet overbodige – proloog in de jaren 60 op een varkensboerderij worden we in het hedendaagse Amsterdam gedropt met een sfeer die diametraal staat tegenover wat we in de eerste tien minuten zagen. Het groezelige griezelelement maakt plaats voor iets wat lijkt op een high school comedy inclusief de platvloerse moppen over dildo’s. Dat laatste is niet zo’n struikelblok, per slot van rekening is Maas nog altijd degene die ons via Flodder kennis liet maken met de meest marginale familie van Nederland.

Na een resem te veel voorspelbare grapjes is het tijd om wat personages te doden, want als je 5 december met een volle maan combineert dan komt St. Niklas terug naar Amsterdam om met zijn matgouden staf onschuldige mensen de keel over te snijden. Huub Stapel speelt de rol van de moordende heilige. Hoewel alles beperkt blijft tot wat grommen. Het gemaskeerde toegetakelde gezicht doet denken aan dat van de piraten uit Pirates of the Caribbean en oogt het wel grappig, maar nooit angstaanjagend. En dat laatste geldt eigenlijk voor de hele film. Dick Maas probeert er wel op alle momenten een slasher pur sang van te maken. Helaas werken deze scènes niet, behalve af en toe op de lachspieren.

Maas haalt overduidelijk zijn inspiratie uit John Carpenter. De scènes in de mist zijn schaamteloos maar best wel effectief gepikt uit The Fog of de pianostukken, die Maas zelf componeerde, lijken net iets te veel gejat van het themanummer van Halloween. Combineer dat nog eens met de tenenkrommende dialogen en je weet eigenlijk dat Sint geen hoogvlieger is. Ten minste cinematografisch toch niet, want wie zin heeft in een zeg maar vrij foute maar aangename thriller waarmee je je 80 minuten best wel kan amuseren weet al langer dat je bij Dick aan het juiste adres bent. 


GENRE: horror,thriller
JAAR: 2010
REGISSEUR: Dick Maas
CAST: Bert Luppes, Egbert Jan Weeber, Huub Stapel, Jaap Spijkers, Caro Lenssen, Escha Tanihatu
LAND:  Nederland

Related posts