Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SUNDANCE FILM FESTIVAL SELECTEERT 2 BELGISCHE COPRODUCTIES
SEBASTIAN / SOUNDTRACK TO A COUP D'ÉTAT (c) THE PR FACTORY / IMDB Pro
België boven

SUNDANCE FILM FESTIVAL SELECTEERT 2 BELGISCHE COPRODUCTIES 

De officieuze aftrap van het nieuwe festivalseizoen is gegeven, want het Sundance Film Festival heeft zijn selectie vrijgegeven. Tussen dat fraaie lijstje prijken ook 2 Belgische producties.

De langspeelfilm Sebastian, een Brits-Fins-Belgische coproductie, is geselecteerd voor de World Cinema Dramatic Competition in januari 2024. Vorig jaar viel deze eer ook te beurt aan Het Smelt, het regiedebuut van Veerle Baetens. De film Sebastian, in een regie van de Finse regisseur Mikko Mäkelä, kent zijn wereldpremière op vrijdag 26 januari in Park City, Utah. De film wordt in de Benelux verdeeld door September Film.

Sebastian vertelt het verhaal van Max, een getalenteerde jonge schrijver die in Londen woont en als research voor zijn boek, een dubbelleven start als sexwerker. 

Belgische coproducent Dries Phlypo:”Ik vond Sebastian een geweldig scenario van een begenadigd filmmaker. Ik ben er heel trots op dat we met Lemming Film België onze schouders onder dit prachtig project hebben kunnen zetten.” 

De hoofdrollen worden vertolkt door een veelbelovende internationale cast, nl. de Italiaanse Ruaridh Mollica, Hiftu Quasem (Killing Eve), Ingvar Sigurdsson (Godland), Jonathan Hyde (The Mummy), Leanne Best (Ted Lasso) en Lara Rossi (Crossing Lines).

SEBASTIAN
SEBASTIAN (c) THE PR FACTORY

Ook in de World Cinema Documentary Competition lopen we Belgen tegen het lijf. Soundtrack to a Coup d’Etat van onze landgenoot Johan Grimonprez dingt er mee naar de prijzen.

Zijn documentaire is opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames rond de postkoloniale strijd om de vele grondstoffen van Congo ten tijde van de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Voor de montage kon Grimonrez rekenen op Rik Chaubet, Jonathan Wannyn stond in voor de fotografie en Ranko Paukovic en Alek Goosse verzorgden het geluid.

Soundtrack to a Coup d’Etat is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. De openbare omroepen VRT en RTBF zijn eveneens betrokken als coproducent.

Patrice Lumumba in Soundtrack to a Coup d'État
PATRICE LUMUMBA in SOUNDTRACK TO A COUP D’ÉTAT (c) IMDB Pro

Related posts