Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Drawing Lots
DRAWING LOTS (c) Mooov
Bioscoop

Drawing Lots 


De laatste maand van het jaar, een nieuwe maand, dus brengt Mooov met FOMOFILM opnieuw een nieuwe release éénmalig naar de bioscoop op verschillende locatie in Vlaanderen. Ditmaal strijken ze neer in Georgië voor Drawing Lots, de laatste film van filmmaker Zaza Khalvashi die postuum werd afgewerkt door zijn dochter Tamta Khalvashi. Na het zien van Corn Island (2014), Tangerines (2013), Brides (2014) en recent nog het mooie Blackbird Blackbird Blackberry (2023) kijken we steeds vol interesse uit naar wat Georgië te bieden heeft op vlak van film.

In Drawing Lots planten de cineasten een camera op een binnenplaats van een kleine als het ware hermetisch afgesloten buurt in het kleine kustplaatsje Batumi. Zo ben je getuige van wat er zich afspeelt achter de deuren die uitkijken op het plein en maak je kennis met alle bewoners. Welke geheimen spelen zich achter deze deuren af? Is er liefde in het spel? Welke roddels doen er de ronde op het binnenplein? Of dreigen er gevaren van buitenaf? Mysterie, onbeantwoorde liefde, overspel en intussen spelen ze op het binnenplein Lotto Bingo. De filmmakers laten genoeg ruimte voor de fantasie van de kijker door niet alles tot in de puntjes te verklaren.

Drawing Lots
DRAWING LOTS (c) Mooov

Giorgi Shvelidze is verantwoordelijk voor de mooie zwart-wit cinematografie en zet meteen de toon van de film met een mooi 360° shot bij de begingeneriek van de film. Enkel en alleen voor de fluweelzachte camerabewegingen en bijzondere camerastandpunten zou je je al moeten reppen om Drawing Lots te gaan zien in de bioscoop. Een waar feest voor het oog. Het werk van grootmeesters als Aki Kaurismäki en Béla Tarr is niet ver weg. De Nederlandse componist Minco Eggersman schreef een prachtige score en de filmmuziek wisselt tussen klassiek en pompende beats. Muziek die aan de verschillende personages gelinkt is.

MOOOV mag opnieuw een kleine parel aan hun puike releaselijst toevoegen. Een sfeervolle, kleurrijke zwart-wit film die een groot publiek verdient. Misschien wel één van de verrassingen van het afgelopen Film Fest Gent.


GENRE: drama, mysterie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi
CAST: Inga Jakhutashvili, Guladi Goguadze, Leila Bibineishvili,Anri Mutidze, Omar Beridze
LAND: Georgiê, Litouwen
SPEELDUUR: 84 minuten

Related posts