Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IT’S A WONDERFUL KNIFE
JANE WIDDOP in IT'S A WONDERFUL KNIFE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

IT’S A WONDERFUL KNIFE 

De link tussen feestdagen en een koelbloedige seriemoordenaar is in de filmwereld al een oude traditie, denk maar aan één van de oer-horrorprenten zoals John Carpenters Halloween. Bij uitbreiding op dit min of meer sadistisch verband, is Kerstmis bij uitstek al vaak als gelegenheid ‘misbruikt’ om bangelijke spanning te creëren door het contrast tussen een feestelijke sfeer en lethale onheil (voorbeelden zijn legio: Black Christmas, Violent Night, The Children, Don’t Open Till Christmas, Rare Exports en onlangs nog The Mean One). Aan de lange lijst van bloeddoorlopen kerstslashers kan nu beslist Tyler MacIntyre’s It’s a Wonderful Knife worden toegevoegd.

Het ondergesneeuwde en van veel ketchup druipende ho-ho-ho-verhaal, speelt zich deze keer af in het knusse ruraal stadje Angel Falls (uiteraard rond Kerstmis) dat met veel ‘wansmaak’ en geveinsd enthousiasme wordt gepromoot als de ‘kersthoofdstad van de wereld’ door Henry Waters, de jonge burgemeester en puissant rijke vastgoedhandelaar. 

JANE WIDDOP
JANE WIDDOP in IT’S A WONDERFUL KNIFE (c) The Movie Database (TMDB)

Waters wil echter een enorm winkelcentrum bouwen op de locatie waar een van de oudere burgers al zijn hele leven woont. Omdat hij zijn optrekje wil nalaten aan zijn kleindochter, weigert hij om het te verkopen aan Waters. Het huis is echter de laatste hindernis die het ambitieuze woonproject van de burgemeester in de weg staat. 

Plots daagt er uit het niets een seriemoordenaar op verkleed als de ‘Witte Engel’, die Waters probleem met een vlijmscherp mes, finaal wegsnijdt en even later ook nog opdaagt op een kerstavondfeestje waarop Winnie samen met haar vriendin op aanwezig zijn. Het plezier ruimt abrupt plaats voor de ijzingwekkende slachtpartij die de gemaskerde killer ook daar aanricht. 

Winnie slaagt erin om de slasher letterlijk te ontmaskeren en vervolgens om te leggen. De slachter lijkt niemand minder te zijn dan Waters himself. Een jaar later leeft Winnie nog met dit verschrikkelijke trauma en hoopt dat ze nooit was geboren. Haar wens gaat in vervulling en de moordenaar daagt, net als Winnie en al de andere inwoners, plotsklaps op in een andere dimensie. 

Kan je nog volgen? Hoeft niet want het enige wat telt zijn de – zo origineel mogelijke – afslachtingen van de wraakengel. De vraag is natuurlijk: wie is deze moordenaar? Wie zal hem uiteindelijk verhinderen nog meer slachtoffers te maken?

JANE WIDDOP
JANE WIDDOP in IT’S A WONDERFUL KNIFE (c) The Movie Database (TMDB)

Origineel is It’s an Wonderful Knife allerminst. Tyler MacIntyre pikt gewoon zonder scrupules het basisidee van Frank Capra’s uit 1948 daterende fantasy-drama It’s a Wonderful Life – MacIntyre kon het blijkbaar zelfs niet laten om ook de titel van Capra’s met vijf Oscar genomineerde origineel (bijna integraal) te jatten – en camoufleert zijn ‘diefstal’ door het in een ander (en vooral roodkleurige) kerstverpakking te omwikkelen. 

Soit, maar erger is dat MacIntyre blijkbaar een uitgekookte (spreekwoordelijke) recidivist is want ‘zijn’ serial killer lijkt verdacht veel op Ghostface uit de succesvolle Scream-franchise. Wie zich afvraagt wie deze koelbloedige uitbeender in witte jumpsuit eigenlijk is, hangt er snel aan voor de moeite want de filmmaker onthult diens identiteit al na twintig minuten. 

Wie gooit er nu de met vers bloed in steen gebeitelde regels van het genre overhoop?! In het parallelle universum dat vervolgens op de kijker wordt losgelaten, last de regisseur ook nog eens tal van flashback in en probeert hij zo de gehoopte macabere sfeer wat te onderbouwen, maar hier loopt het echter faliekant mis want de hiaten in het scenario – nochtans van Michael Kennedy (Freaky) – vallen op en het verhaal ontspoort naargelang de prent verder vordert waardoor de ontknoping uiteindelijk volledig smelt als sneeuw voor de winterzon. 

IT'S A WONDERFUL KNIFE
IT’S A WONDERFUL KNIFE (c) The Movie Database (TMDB)

Toch probeert MacIntyre zijn glühwein-vehikel nog in wat pseudo-vakkundige-jingle bells ‘slash’ huiversfeer te dippen wat hem behoorlijk lukt door contrasterende kleurenpaletten te gebruiken tussen het jolige heden en het sombere wat levenloze parallelle universum. Op het vlak van de vertolkingen verdient MacIntyre bloemen want hij weet de – voornamelijk – jonge cast strak onder controle te houden, waardoor iedereen best aardig presteert. Uitschieter op dit vlak is zeer zeker Jane Widdop, het guitige snoetje uit de serie Yellowjackets, in de huid van het hoofdpersonage Winnie. 

De cameo van onze dj-trots Dimitri Vegas in deze kerstballen-slasher bedekken we best asap en zonder woorden onder een dikke laag sneeuw vooraleer hij zijn gehoopte acteercarrière definitief aan de kerstboom mag hangen. 

It’s a Wonderful Knife zal zeker geen cult reputatie krijgen want daarvoor mist deze prent originaliteit en steekt het te vol aan leentje-buur-ingrediënten. Maar in deze tijd van het jaar is iedereen (van goede wil) wat milder gestemd en kan dit pseudo eindejaarscadeau met zijn film desondanks de flauwe humor, pakken vol clichés, menselijke hectatombes en een ondermaatse finale, misschien toch wel een jong kerstmutsenpubliek behagen?


GENRE: horror, komedie, mysterie 
JAAR: 2023
REGISSEUR: Tyler MacIntyre
CAST: Jane Widdop, Hana Huggins, Justin Long, Jess McLeod, Katharine Isabelle
LAND: USA 
SPEELDUUR: 87 minuten

Related posts