Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Freelance
FREELANCE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Freelance 

Pierre Morel begon zijn carrière als regisseur met een vliegende start. Na de meer dan amusante Franse parcoursprent Banlieue 13, stond hij aan het roer van de populaire Hollywoodproductie Taken. Daarna leek de motor op zijn carrière te sputteren. Freelance lijkt het bewijs te zijn dat Morel’s carrière een vroege piek heeft gekend die hij waarschijnlijk nooit meer gaat overtreffen.

Freelance probeert een allesomvattende actiecomedie te zijn die teruggrijpt naar de dagen van weleer. Ze bevat hiervoor -ten goede of te kwade- zo goed als alle klassieke elementen: een simpel plot, een klassieke actieheld, een knappe dame die gered moet worden, een exotische setting en hoop explosies en schietgeweld. Helaas slaagt deze testosteronrijke prent er niet in om van deze ingrediënten een nostalgische cocktail te maken. Wat we krijgen is een flauw afkooksel dat we niet echt konden smaken. Dit komt omdat Freelance één belangrijk ingrediënt mist: passie. Freelance voelt als een vlugge salaris voor zo goed als iedereen die erbij betrokken was. 

Freelance
FREELANCE (c) The Movie Database (TMDB)

De grootste boosdoener is het zwakke script. Het plot voelt aan als een metropijp in Charleroi: lineair, verouderd en volstrekt nutteloos. Schrijver Jacob Lentz probeert alles op te vrolijken met een hoop grappen, maar hij komt vaak helaas niet verder dan infantiele penishumor. Tonaal is het allemaal heel inconsistent en robotisch. Ook de personages voelen aan alsof ze door een AI konden geschreven worden.  Ze zijn niet alleen cliché, maar ze reageren vaak ongepast in de situaties waarin ze zich bevinden. 

Het is dan ook niet meer zo gek om te denken dat de acteerprestaties ook ondermaats zijn. Dat kunnen wij de cast eigenlijk zelf niet kwalijk nemen. John Cena plooit ongeïnteresseerd mee met het plot en Juan Pablo Rabla lijkt te denken dat hij een dictator is in een Woody Woodpecker-cartoon. Wie wel haar best lijkt te doen is Alison Brie, maar een lege doos blijft een lege doos, zelfs als wikkel je er strikje rond.

Freelance
FREELANCE (c) The Movie Database (TMDB)

En toch valt Freelance ergens ook wel mee. De actiescènes zijn misschien niet memorabel, maar ze zijn wel goed in beeld gebracht, John Cena is een geloofwaardige kleerkast en de omgeving is kleurrijk. Af en toe waren wij zelf matig geëntertaind. Freelance kan wat ons betreft perfect dienen als een achtergrondfilm. Wanneer hij onvermijdelijk op streaming komt, is het een ideale film om bijvoorbeeld te bekijken tijdens de strijk.


GENRE: actie, komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Pierre Morel
CAST: John Cena, Alison Brie, Juan Pablo Raba
LAND : USA
SPEELDUUR: 108 minuten

Related posts