Subscribe Now
Trending News

Blog Post

USED CARS
USED CARS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

USED CARS 

Een paar maanden geleden bracht het Britse Eureka! Used Cars uit. Een film die gemaakt werd door Robert Zemeckis, de regisseur van de Back To The Future-trilogie, Forrest Gump en Who Framed Roger Rabbit? en met Steven Spielberg en bullebak John Milius als één van de producers. De film was commercieel gezien een verkeerde gok, want een komedie voor een jong publiek volsteken met naughty jokes betekende onverbiddelijk een R-rating. Sowieso waren het begin van de jaren 80/eind jaren 70 voor de cineast een zwarte periode. Zijn regiedebuut I Want To Hold Your Hand over Beatles-mania was een flop van jewelste, en dat was ook het geval voor zijn tweede Used Cars en dat terwijl een paar maanden eerder 1941 van Spielberg (waar Zemeckis het script voor schreef) een gigantisch succes werd.

KURT RUSSELL in USED CARS
KURT RUSSELL in USED CARS (c) The Movie Database (TMDB)

Ook voor Kurt Russell was deze ervaring geen pretje, want daarvoor speelde hij vooral in televisiefilms van Disney zoals Superdad met Bob Crane of The Strongest Man In The World, maar na Used Cars kreeg hij van het huis van de muis zijn C4 in handen gestopt. Veel tijd voor rouwen was er niet, een jaar later werd hij als Snake Plissken in Escape From New York een filmicoon. Je kan zeggen wat je wil over de film, maar qua humorgehalte ligt alles vrij dicht bij National Lampoon’s Animal House of zelfs Ghostbusters.

Het verhaal is tegelijkertijd charmant en complete van de pot gerukt. Ergens aan een oprit van de autostrade bekampen twee oudere broers (een fantastische dubbelrol van Jack Warden) elkaar met hun handel in tweedehandswagens. De auto’s zelf vallen zo goed als uit elkaar, maar als iedere gewiekste zakenman kijken ze er niet naar om de klant in de zak te zetten door het goed te kunnen uitleggen. Dat de een zijn dood de ander zijn brood is moet je bij hun letterlijk nemen. Racer Roy (Michael Talbott, Switek uit Miami Vice) zorgt ervoor dat zijn broer een hartaanval krijgt waardoor hij denkt de concurrerende winkel te kunnen erven. Dat laat Rudy Russo (Kurt Russell) die bij hem in dienst is niet zo maar gebeuren, hij heeft de centen immers nodig om zijn campagne als senator te kunnen bekostigen (we zegden het al: van de pot gerukt!) Gelukkig komt de hulp uit een onverwachte hoek via Barbara Jane (Deborah Harmon).

USED CARS
USED CARS (c) The Movie Database (TMDB)

Deze screwballcomedy zat al een tijdje in het hoofd van John Milius, de beroemde scenarist die meeschreef aan 1941, maar Universal zag een komedie over autohandelaars niet zitten en daardoor kwam de film bij Columbia terecht. Achteraf gaven Zemeckis en producer Bob Gale de studio de schuld omdat ze veel te veel bezig waren met Airplane! dat in bijna dezelfde week in de bioscoop kwam. Op Kurt Russell na zit er dan ook geen enkele bekende naam in de film, toch is het ongelooflijk om te zien hoeveel bekende koppen je erin kan herkennen en met personages die je nooit vergeet (Al Lewis als de sadistische rechter, Gerrit Graham als de autodealer die een fobie heeft voor rode auto’s (!) of de cameo van (hem alweer!) Dick Miller.

Used Cars vind je op Blu-ray

GENRE: komedie
JAAR: 1980
REGISSEUR: Robert Zemeckis
CAST: Kurt Russell, Gerrit Graham, Frank McRae, Deborah Harmon, Joseph P. Flaherty, David L. Lander, Michael McKean, Harry Northup, Woodrow Parfrey, Michael Talbott, Jack Warden
LAND:  USA
SPEELDUUR : 113 minuten

Related posts