Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LADY IN THE LAKE
ROBERT MONTGOMERY in LADY IN THE LAKE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LADY IN THE LAKE 

Lady in the Lake zal nooit in het lijstje van de grote film noir-titels terechtkomen want daarvoor is het allemaal net iets te houterig, te amateuristisch en zelfs een tikkeltje te dwaas voor hedendaagse ogen, toch is deze goedkope titel waarmee MGM onverwachts zo’n 598.000 dollar winst aan overhield best wel leuk.

Deze whodunnit-film uit 1946 gaat over de privédetective Phillip Marlowe die wordt ingehuurd door de vrouwelijke redacteur van een misdaadblad zodat die de vrouw van haar baas kan vinden, maar de speurneus botst van de ene moord op de andere.

Acteur Robert Montgomery stond zes keer zelf achter de camera, en in dit Marlowe-verhaal speelde hij ook nog eens de hoofdrol. In feite wordt de hele prent gefilmd vanuit het standpunt van Robert Montgomery waardoor hij niet alleen een soort van Alfred Hitchcock wordt die als verteller zich rechtstreeks tot het publiek richt, ook volgt de camera al zijn handelingen.

ROBERT MONTGOMERY in LADY IN THE LAKE (c) The Movie Database (TMDB)


Het is een oubollige, en bij momenten veel te trage techniek die in het vakjargon bekend staat de “subjective camera” en werd al eerder in 1931 gebruikt door regisseur Rouben Mamoulian voor Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Raymond Chandler, de man die het Phillip Marlowe-personage had bedacht, kon er helemaal niet mee lachen en liet scenarioschrijver Steve Fisher weten dat hij niks met de film wilde te maken hebben wat het ontbreken van zijn naam op de end credits verklaart.

Robert Montgomery die later vertelde dat hij heel wat moeite had om de film te maken omdat niemand een acteur wilde die ook de regie voerde is zeker geen Phillip Marlowe om je te herinneren, en hij komt geen seconde in de buurt van Robert Mitchum, Elliott Gould, James Garner en James Caan die eveneens de privédetective vertolkten. Of het louter aan hem ligt is maar de vraag, want het is vooral een verhaal waarin elke vorm van spanning ontbreekt en alle sporen net iets te gemakkelijk naar de dader lopen waardoor de film net iets te ouderwets aanvoelt. Daarbij komt ook nog dat je als tijdsetting kerstmis hebt waardoor je het ene afgezaagde kerstlied na het andere te horen krijgt. Wie zich hierover kan zetten, en de bij momenten vrij gedurfde vrouwonvriendelijke stukken erbij kan nemen, zal zich wel amuseren met deze gedateerde, maar best wel vermakelijke maar stuntelige whodunnit-film.


We danken Cinematek. Kijk gerust hier voor hun uitgebreide programmatie waar je in hartje Brussel de grootste klassiekers in de allerbeste omstandigheden kan zien.

GENRE : detective, film noir
JAAR : 1946
REGIE : Robert Montgomery
MET : Robert Montgomery, Audrey Totter, Lloyd Nolan, Tom Tully, Leon Ames
LAND: USA


Related posts