Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EMPIRE OF LIGHT
EMPIRE OF LIGHT (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

EMPIRE OF LIGHT 

Een mooiere ode aan de film en cinema dan dat in Empire Of Light krijg je dit jaar wellicht niet meer te zien. Ook al is deze nieuwste film van Sam Mendes niet meer dan perfect uitgekiende nostalgieporno druipt de liefde voor de cinema er toch met emmers vanaf en is het vooral likkebaarden voor zij die iets met het filmjaar 1980 hebben. Dit drama (of welk genre het ook mag zijn) zit boordevol referenties naar filmtitels uit de jaren 80 die de nerds er met plezier zullen uithalen. Zo lijkt de vloerbekleding van de bioscoop verduiveld veel op die van het hotel uit The Shining of zal de scène met de racistische mods je doen herinneren aan de Who-film Quadrophenia, en zo kunnen we wel een tijdje doorgaan.

De setting van Empire Of Light is een Engelse kuststad die niet bij naam genoemd wordt, maar te merken aan de bussignalisering moet het gehucht zich in de buurt van Margate bevinden. Alles ziet er wat troosteloos uit, net zoals je het verwacht van een land dat onder de knoet ligt van een harde dame als Thatcher. Het enig lichtpuntje, zowel letterlijk als figuurlijk, is de Empire Cinema die gerund wordt door Mr. Ellis (Colin Firth zoals je hem nog nooit eerder zag).

Samen met een groepje medewerkers bedient Mr. Ellis de bioscoopbezoekers op hun wenken waar ze als klant werkelijk koning zijn. Hilary (Olivia Colman) werkt er het langst van al en door haar ervaring wordt zij geacht om de rest van het bioscooppersoneel in het gareel te houden en er op toezien dat alles volgens het boekje loopt. Hoe beroerd haar eigen leven ook is, toont Hilary zich als een droommedewerkster die ingaat op alle eisen van haar baas, zelfs op de meest perverse.  

OLIVIA COLMAN in EMPIRE OF LIGHT (c) The Movie Database (TMDB)


Een nieuwe wending komt eraan wanneer Stephen (Micheal Ward) in de Empire-bioscoop begint te werken en verliefd wordt op Hilary. Het is een onmogelijke liefde op allerlei fronten. Hilary is op zijn zachtst uitgedrukt een zeer verward persoon, terwijl Stephen de racistische uitspraken moet zien te trotseren die door de stijgende populariteit van het National Front alsmaar erger worden.

Sam Mendes die het nog altijd even fantastische American Beauty, de Bond-film Skyfall en het oorlogsepos 1917 draaide keert met Empire Of Light terug naar zijn Britse roots, ook al blijft dit een Hollywood-film pur sang. Naast de liefde voor Groot-Brittannië toont hij tevens zijn passie voor de film want Empire Of Light gaat niet alleen over liefde tussen mensen, maar ook om die voor de cinema.

Het ingenieuze werk van cameraman Roger Deakins maakt van de film een wondermooie liefdesbrief aan de cinema, ook al relativeert hij zijn stelling door te zeggen dat film niet meer is dan bewegende beelden waarbij 24 statische plaatjes op één seconde vertoond worden, en dus een illusie is. De intrigerende muziek van Trent Reznor en Atticus Ross vormt de feilloze afroming van een titel die iedere filmliefhebber moet gezien hebben en die pijnlijk de nostalgie oproept naar de tijd waarin bioscopen nog bioscopen waren.


GENRE : drama
JAAR : 2022
REGIE : Sam Mendes
MET :  Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones, Tom Brooke, Tanya Moodie
LAND: USA

Related posts