Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BACHMANN – REISE IN DIE WÜSTE
INGEBORG BACHMANN (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BACHMANN – REISE IN DIE WÜSTE 

Zij is Oostenrijkse, hij Zwitsers, zij is dichteres, hij toneelschrijver, zij is een waaghals maar kwetsbaar, hij is avontuurlijk maar een beetje conservatief. Als Ingeborg Bachmann en Max Frisch elkaar in de zomer van 1958 voor het eerst ontmoeten in Parijs zijn ze al internationale beroemdheden in de literaire wereld. In de vier jaar die volgen ontpopt zich een grote liefde en een open relatie tussen hen terwijl ze heen en weer reizen tussen zijn geboortestad Zürich en haar geadopteerde Rome.

Frisch benijdt haar roem en Bachmann vindt zijn typemachinegekletter en zijn jaloezie vervelend. Ze is geëmancipeerd, experimenteert met een bevrijd bestaan, is mobiel en productief. In Berlijn schrijft ze de beroemde toespraak: “De waarheid is draaglijk voor de mensheid”. Ze beseft pas achteraf dat ze lijdt.

Margarethe von Trotta, de 81-jarige klasbak, icoon en uithangbord van de vermaarde Neue Deutsche Welle-filmstrekking, verweeft in haar laatste film de tijd ingenieus door elkaar. Haar regie is openhartig, sober en elegant. Ronald Zehrfeld als de corpulente, pijprokende Frisch en Vicky Krieps (in de rol van een andere cultfiguur na keizerin Sisi in Corsage) passen perfect bij elkaar. De gedramatiseerde biopic Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste gaat niet alleen over Bachmanns fatale einde, maar ook over haar hoop op liefde en respect in de literatuur en in het leven.


GENRE: arthouse, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Margarethe von Trotta
CAST: Vicky Krieps, Roland Zehrfeld, Tobias Resch, Basil Eisendenz 
LAND : ZWITSERLAND, OOSTENRIJK, DUITSLAND


Related posts